Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "TL'nin Döviz karşısında, daha doğrusu dolar karşısındaki değer kaybıyla ilgili bizim endişe duymamızı gerektirecek bir şey yoktur. Aşırı oynamalar, kırılmalar olmaması kaydıyla yaşanan gelişmeleri normal olarak görüyoruz ve önümüzdeki süreçte piyasanın kendi dengeleriyle, kendi dinamikleriyle sağlayacağı seviyeler bizim için kabul edilebilir seviyelerdir." dedi.

Bakan Zeybekci, Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Dolar kurundaki yükselişe" ilişkin sorusu üzerine Bakan Zeybekci, "Kamu ve özel sektörün döviz bazında dış borçlarına ve kısa vadeli yükümlülüklerimize baktığımız zaman, şu andaki yaşanan, TL'nin döviz karşısında, daha doğrusu dolar karşısındaki değer kaybıyla ilgili bizim endişe duymamızı gerektirecek bir şey yoktur. Aşırı oynamalar, kırılmalar olmaması kaydıyla yaşanan gelişmeleri normal olarak görüyoruz ve önümüzdeki süreçte piyasanın kendi dengeleriyle, kendi dinamikleriyle sağlayacağı seviyeler bizim için kabul edilebilir seviyelerdir." diye konuştu.

Zeybekci, teksil sektörüne ilişkin soruyu yanıtlarken bu sektörleri desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatlarıyla ihracata verdikleri desteklerin 2017 için 2016'ya göre üç kat artığını belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bu desteklerin arttırılması için çalışmalara devam ediyoruz. Yeni bir ihracat seferberliği. 2,5 milyar dolardan, 150 milyar dolara çıkaran o ruhu yeniden 150 milyardan 500 milyar dolara doğru nasıl tetikleyebiliriz... İnovasyon Haftası bizim için son derece önemli. Katma değeri yüksek, bize ait tasarımlarla patentlerle dizaynlarla artık ihracatımızı zenginleştirmek, buna göre yeniden konfigüre etmekle ilgili bu adımları atmak zorundayız. Çünkü burada tıkandık."

- BBC'deki haber

"BBC'de son zamanlarda yayınlanan 18 yaş altı Suriyeli çalışanlarla ilgili haberler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Zeybekci, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gerekli açıklamaları yaptığını söyledi.

"Orada iyi niyet görmüyoruz" diyen Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önünde tüm dünyanın düğmelerini ilikleyerek saygı duyması gereken Türkiye'yi, bulunmuş iki mülteci çocukla eleştiri yağmuruna tutmak ve böyle bir şeyi yapmanın arkasında kasıt vardır. Türkiye'ye sabotaj vardır. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Mültecilere harcadığı milyarlarca dolar, çocuklara gerek şehirlerde gerekse kamplarda sağladığı eğitim imkanlarıyla Türkiye'nin böyle şeylerden dolayı eleştirilmesinin insani standartlara sığmayacağını düşünüyorum. Bunlarla ilgili gerekli çalışmaları, cevaplar kendilerine verilecek."

- Narenciye destekleri

Zeybekci, narenciye ürünlerine hükümetin verdiği desteğe ilişkin de şunları söyledi:

"2016 yılında narenciyeyi destekledik. Şunu söyleyeyim hükümet kararı olarak 2017 yılında da desteklemeye devam edeceğiz. Bunun rakamıyla ilgili oranlarıyla ilgili muhtemelen önceki yıllar korunmaya çalışılacaktır, gayret gösterilecektir. Ama bu konudaki bütçelerimizi tam olarak yapmadık. Şunu söyleyeyim bu, hükümet olarak bağlayıcı olsun. Desteklerimizi 2017 yılında da devam edecek."

AA