Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre geçen hafta 14,4 milyon varil (yüzde 3,1) artışla 482,6 milyon varile ulaştığını açıkladı.

Piyasa beklentisi stokların 1 milyon varil artması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 0,5 milyon varil azalmıştı.

ABD'de stratejik petrol stokları değişmeyerek, söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı. Bu dönemde ABD'nin ham petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük ortalama 18 bin varil artışla 8,52 milyon varile ulaştı.

Ülkenin ham petrol ithalatı da söz konusu haftada bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 2 milyon varil artışla 9 milyon varile ulaştı.

Bu arada, ABD'nin haftalık benzin stokları ise söz konusu haftada 2,2 milyon varil (yüzde 1) azalarak 223,8 milyon varil oldu. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 1,1 milyon varil düşüş olması yönündeyken, benzin stokları bir önceki hafta 1,9 milyon varil azalmıştı.

ABD'nin haftalık ham petrol stoklarındaki artışın piyasa beklentisinin çok üzerinde gelmesinin ardından küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarında sert düşüş gözlendi. ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 45,02 dolara, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da 46,53 dolara kadar geriledi.

AA