Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yapı Kredi'den yapılan açıklamada, bankanın konsolide finansal sonuçları duyuruldu.

Yapı Kredi’nin yılın dokuz ayında nakdi ve gayrinakdi kredileri 224 milyar 832 milyon TL’ye, toplam mevduatı ise 138 milyar 597 milyon TL’ye ulaştı. Sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 15 seviyesine yükselen Yapı Kredi’nin konsolide net kârı, 2 milyar 363 milyon TL olarak gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, tüm dünyada dalgalı bir dönemin yaşandığı 2016 yılında, "hizmette sınır yoktur" anlayışıyla Türkiye ekonomisini ve müşterilerini desteklerken, yılın dokuz ayında başarılı bir performans sergilediklerini belirtti.

Yapı Kredi’nin bu başarısında müşterilerine en iyi hizmeti sunmak anlayışının bulunduğunu aktaran Açıkalın, "Yapı Kredi olarak ülkemize her anlamda katma değer sağlamaya devam ediyoruz. 2016’nın ilk dokuz ayı itibarıyla ekonomimize sağladığımız destekle toplam nakdi kredilerimiz 161 milyar 620 milyon TL’ye, nakdi ve gayrinakdi kredilerimiz toplamı ise 224 milyar 832 milyon TL hacme ulaştı." dedi.

Açıkalın, öte yandan, ülkenin kalkınması için kritik öneme sahip projelere de önemli destek sağlamaya devam ettiklerini dile getirerek, Gebze İzmir Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Galataport gibi Türkiye’nin önemli projelerine yüksek montanlı finansman sağladıklarını, sadece proje finansmanı kredilerindeki dokuz aylık artışın yüzde 13 olarak gerçekleştiğini vurguladı.

- "Toplam mevduatımız yüzde 7 büyüdü"

Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, Yapı Kredi’nin fonlama alanındaki faaliyetlerine de değinerek, "İlk dokuz ayda mevduat artışında istikrarlı bir performans ortaya koyduk. Toplam mevduatımız sene başından bu yana yüzde 7 büyüdü, 138 milyar 597 milyon TL’ye ulaştı. Diğer yandan güçlü bilanço ve ortaklık yapımız sayesinde yurt dışı piyasalardan finansman sağlamaya ve ülkemize kaynak getirmeye devam ettik. Yurt dışı piyasalardan sağladığımız toplam 3 milyar 100 milyon dolarlık finansman, uluslararası finans kurumlarının bize ve ülkemize olan güveninin göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Açıkalın, 12 milyon aktif müşterisinin hayatını kolaylaştırmak ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak adına yatırımlarının her sene artarak devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dijital bankacılık alanında akıllı yatırımlarımızın karşılığını almaya devam ediyoruz. Yılın ilk dokuz ayında mobil bankacılık hizmetlerimizi aktif olarak kullanan müşteri sayımız yüzde 42 artarak 2.1 milyon müşteriye ulaştı. İnternet şubemizi aktif kullanan müşteri sayımız ise yüzde 15 artışla 3 milyona yükseldi. Dijital çözüm ve uygulamalarımız uluslararası arenada itibarlı birçok ödüle layık görüldü. Dijitalleşme bizim için önümüzdeki dönemde yine başrolde olacak. Bu konudaki öncü konumumuzu, yatırımlarımız ve yeniliklerimizle sürdüreceğiz."

Yapı Kredi’nin kredi kartı pazarında yıllardır süren lider konumunu bu yıl da koruduğuna işaret eden Açıkalın, "Worldcard sene başından bu yana kredi kartı hacmini sektörün 3 puan üzerinde büyüttü. Pazar payını ise yüzde 21,9’a yükseltti. İştiraklerimiz de bu dönemde yüksek performanslarını sürdürdü. Yapı Kredi Faktoring 2016 yılı ilk yarısında yüzde 18,5, Yapı Kredi Leasing ise yüzde 14,7 pazar payı ile alanlarında liderliklerine devam etti." bilgisini verdi.

AA