Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki keskin hareketleri değerlendirerek, “Burada en ufak bir müdahale bizi oyuna çekmek demektir. Oyun başlamış olur, şov başlamış olur. O oyuna asla girmeyiz” dedi. Zeybekci, Merkez Bankası’nın da son 7 aydır hiç Dövizle muhatap olmadığının, ihale yapmadığının altını çizdi. İran seyahati dönüşünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, dolardaki artışın endişe, kaygı tabanlı oynama olduğunu kaydederek, “Acaba artar mı süreci. Kendisi o hareketi yapar sonra tekrar sadeleştirir. Dalga boyu fazla değil” diye konuştu.

‘ÇOK GÜÇLÜYÜZ, SÜPER DEĞİLİZ’

Türkiye’nin açıklara ve zayıf olduğu noktalara bakması gerektiğini söyleyen Zeybekci, “ ‘Çok güçlüyüz, süperiz’ değiliz. Tedbiri aldığımız, zayıflıkları bildiğimiz sürece bize bir şey olmaz. Afet senaryolarını iyi yapmak lazım. Tedbir alınca canımı yakabiliyor mu, yakamıyor mu. Bu bizi nezle yapar, grip yapar ama bir şey olmaz” dedi. S&P’nin not görünümünü pozitife çevirmesini de değerlendiren Zeybekci, “Başka ülkelerin Türkiye’den daha fazla göze battığını gördüler. Diğerlerini de indirmesi gerekecekti. Böyle bir düzeltme yaptılar. Bu kuruluşların söylediğini dikkate almak lazım. Belki bizim ıskaladığımız, Türkiye faydasına olan şeyler vardır” dedi.

‘HAZIRLANIN SİZİ BEKLİYORUZ’

Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleşen yatırım toplantısında yaptığı sunuma ilişkin bilgi veren Zeybekci, proje bazlı yatırım teşvik sistemini anlattıklarını söyledi. Zeybekci, sağlık, enerji, tarım, savunma, petrokimya alanlarında teknolojik yatırım yapan firmalarla buluştuklarını kaydederken, “Biz kendi devlerimizi yaratacağız. Onlara dedik ki ‘Hazırlanın, kendiniz, yurtdışındaki ortağınız ya da başka biriyle bu alanlarda sizi bekliyoruz’” dedi.

‘YASAK KALKMAZSA TEDBİR ALIRIZ’

Zeybekci, Rusya’nın meyve ve sebzede ambargoları tam olarak kaldırmamasını da eleştirirken, sebzede kısıtlamanın kalkmadığını ve üzümde de sorun olduğunu söyledi. Zeybekci, önümüzdeki hafta burada iyileşme olmazsa, Türkiye’nin de ekonomik olarak tedbir almaya başlayabileceğini söyledi.

 ‘PİYASA BU HAFTA SAKİNLEŞİR’

Dolardaki artışın kaygı kaynaklı olduğunu belirten Zeybekci, piyasaların bu hafta netleşip sakinleşeceğini söyledi.

‘BİBERDEN İNSANIN AĞZI YANAR CEBİ DEĞİL’

Zeybekci, gıda enflasyonu ile ilgili başlattığı sepet tartışmasını da değerlendirerek, “TÜİK’in yaptığı çalışmayı başarısız buluyorum. Bu konuda ısrarlıyım ve sözlerimin arkasındayım. TÜİK’in belirlediği yöntem, anket hatalı. Yanlış var. Yoksa bu müdahale değil. Demek ki anketi, soruları, örneklemi gözden geçirmek lazım. Oynak bir ürünün enflasyona etkisinden dolayı faizde yüzde 1 yiyorum. Sivribiberden dolayı insanın canı yanar mı, ağzı yanar ama cebi yanmaz” diye konuştu.

İRANLI 3 BANKANIN TÜRKİYE’YE İLGİSİ

İran temaslarında, Borsa İstanbul’un oradaki borsalar ile ilişkiye geçmesi ve TL ile alışverişin gelişmesine yönelik görüşmeler yapıldığını belirten Zeybekci, “Ben senden TL ile gaz alıyorum, sen de benden aldığın mala TL ödeme yap. Merkez bankaları arasında ilgili kablonun döşenmesi lazım” dedi.

Zeybekci, İranlı bankaların önünü açtıklarını belirtirken, buradan Bank Pasargad, Samanbank ve Parsian Bank’ın Türkiye’ye ilgi duyduğunu ve 300 milyon dolarlık sermaye şartını tuttururlarsa gelebileceklerini söyledi.

‘İKİ CEP TAŞIYORUZ E-TİCARETTE GERİDEYİZ’

10 yıla kadar dünya ticaretinin yarısının elektronik ortamda gerçekleşeceğini belirten Zeybekci, “Biz bu alanda geç kaldık. İki tane cep telefonu taşıyoruz ama elektronik ticarette bunu çeviremiyoruz” dedi.

 Deniz Çiçek/Gazete Habertürk