Siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler Fed'den faiz artışı beklentileriyle dün rekor kıran
Güne 3.1770 seviyesinden başlayan kur kademeli olarak yükselerek 3.1853'e kadar yükseldi.
Sanayi üretim verisinin Eylül'de sürpriz biçimde düşmesi de TL'nin değer kaybında etkili oldu.Piyasalarda ABD Başkanlık seçimleri takip edilecek.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki artışın endişe ve kaygı tabanlı oynama olduğunu belirtmiş, “Burada en ufak bir müdahale bizi oyuna çekmek demektir. Oyun başlamış olur. O oyuna asla girmeyiz” açıklamasını yapmıştı.
Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kurda yukarı seyrin sürebileceğini söyledi.
Sarı, "Türkiye politik gelişmeler itibariyle ciddi boyutta negatif ayrışma içerisinde. Doların ana trendinin yukarı olduğunu düşünüyorum. "ABD'de Clinton seçilirse kısa rahatlama gelebilir ama Fed'den faiz artış beklentileri, tek bir yatırım yapılabilir notun olduğu ve politik gelişmelerin olduğu bir ortamda en fazla negatif etkilenen ülkelerden biriyiz..Her geri çekilmenin alım fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
YENİ REKOR GELİR Mİ?
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise yolladığı bir notta kurda rekorun ilerleyen zaman diliminde yenilenebileceğini söyledi.
Erkan, "Tüm dünyanın odaklandığı ABD Başkanlık Seçimi’nden çıkacak sonucun küresel ve emsal piyasa ve enstrümanlar üzerinden kısa süreli korele etkisini göreceğiz.
Piyasa dostu senaryo olarak görülen Clinton’ın kazanması durumunda bir ihtimal, kısa süreli soluklanma yaşayabiliriz. O da küresel risk iştahındaki artış kaynaklı olacaktır. Ancak bu durumda aynı zamanda USD’nin de yukarı gidecek olması ve TRY’nin az tercih edilmesine yol açan olumlu hikaye eksikliği gibi nedenler, sonrasında kurların yönünü tekrar yukarı çevirmesine neden olacaktır.
Trump’ın kazanması halinde ise tüm dünyada emtia ve tahvile olan yönelme gelişmekte olan ülke varlıklarının tamamına baskı yapacaktır ve TRY’nin de değer kayıplarında başı çekme ihtimali yüksek." yorumunda bulundu.
Dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.1799 ile tarihi zirve seviyeye yükselmişti.
Türk Lirası bugün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında %0.43 ile en sert düşen para birimi oldu. Türk Lirası sene başından bu yana da %8.2 düşerek Arjantin pesosunun ardından en kötü performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu. Lira böylece 4. yılı da değer kaybıyla tamamlamaya hazırlanıyor.
Destek Menkul Değerler analisti Aysun Göksu, Türk lirasındaki zayıflığın hem sanayi üretimi verisi hem de ABD seçimlerindeki belirsizliğin fiyatlanmasına bağlı olduğunu söyledi.
Göksu, "Bu noktadan itibaren 3.1850-3.20 aralığı yeni hedef konumunda. Aksi bir hareket söz konusu olursa ilk destek seviyesi olarak 3.1640 izlenecek" dedi.