Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABDli sermaye yönetim firması Goldman Managementın Başkanı Steve Goldman, Donald Trumpın başkanlığının New York Borsasında ve ABD piyasalarında "yüksek volatilite" yaratacağını söyledi.

Goldman, Cumhuriyetçi Parti adayı ve iş adamı Donald Trumpın ABDnin 58inci başkanı seçilmesinin ABD ekonomisi ve piyasalara etkisini AA muhabirine değerlendirdi.

Trumpın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasını (NAFTA) feshetmeyi ve Çinle Meksikadan ithal edilen mallara gümrük vergisi eklemeyi planladığına işaret eden Goldman, piyasaların Trumpla ilgili kaygısını vurguladı.

Goldman, Trumpın ABD başkanı seçilmesi ve Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisinde kontrolü sürdürmesinin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağının altını çizerek, bu durumda Trump hükümetinin tek başına ABDnin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmalarını değiştirebileceğini veya feshedebileceğini belirtti.

Söz konusu "kuvvetler birliği" endişesiyle New York borsasında ve ABD piyasalarında yüksek volatilite görülmesinin beklendiğini ifade eden Goldman, sözlerine şöyle devam etti:

"Trump, seçim kampanyası boyunca saldırı içeren yorumlarda bulundu. Yatırım uzmanlarının Trumpın ağzından çıkandan sözleri ekonomi ve finansal piyasalar açısından idrak etmesi gerçekten çok güç. Trumpın başkanlığı borsa ve piyasalar açısından belirsizlik ve büyük endişe yaratıyor. Ayrıca, Trumpın Çin ve Meksikaya çeşitli ticaret engelleri koyması ABD ekonomisinde resesyona yol açabilir. Söz konusu Donald Trump olunca, birçok değişken ve belirsizlik söz konusu."

Hisse senedi ve broker şirketi Themis Tradingin Genel Müdürü Mark Kepner da, ABDde salı akşamı oy sayımında Trumpın Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clintonın önüne geçmesiyle piyasalar ve Amerikan dolarındaki ani değişime dikkati çekti.

Amerikan Federal Araştırma Bürosunun (FBI) pazar günü Clintonın e-postalarında yeni herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını bildirmesiyle New York borsasında endekslerin son iki günde yüzde 3er arttığını anımsatan Kepner, Trumpın seçim gecesi Clintonın öne geçmesiyle ABD dolarında sert düşüşler yaşandığını vurguladı.

Kepner, Dow Jones Endeksi vadelilerinde düşüşün 800 puana yaklaştığını, Standard & Poors 500 ve Nasdaq Teknoloji Endeksleri vadelilerindeki azalışın yüzde 5er civarında olduğunu kaydederek, yatırımcıların borsadaki asıl düşüşün çarşamba günü yaşanmasından çekindiğini bildirdi.

New York borsasındaki kayıpların, İngilterenin Avrupa Birliğinden ayrılmasından (Brexit) bu yana en yüksek seviyeye ulaşabileceği uyarısında bulunan Kepner, "Trumpın başkan seçilmesi bu hafta borsada sert düşüşler yaşanmasına neden olabilir. Yatırımcılar ve piyasalar ABD başkanlık seçimindeki bu sürprize ne kadar hızlı adapte olursa kayıpların önüne geçmek o kadar kolay olur." şeklinde konuştu.

Trumpın seçim gecesi Clintonı geride bırakmasının ardından, ABD doları, İngiliz sterlini, avro, Çin yuanı ve Japon yeni karşısında yüzde 1le 3 arasında kayıp yaşadı. Ayrıca, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı 44,4 dolara düşerek son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ABDnin Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 1,2 azalışla 45,25 dolara ulaştı.

AA