Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Binali Yıldırım, "Amerika Birleşik Devletleri topraklarında yaşayan Fetullah Gülenin bir an önce ülkemize iadesi konusunda yeni başkana buradan açıkça çağrı yapıyorum. İlişkilerimizi bozan, Amerika ve Türk toplumu arasındaki tarihsel dostluğa zarar veren bu terör örgütü elebaşını, kısa sürede ülkemize iade ederseniz, eminim ki Türkiye-ABD dostluğu için yeni bir başlangıç, yeni bir sayfa açmış olursunuz." diye konuştu.

Yıldırım, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığında düzenlenen 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, devlet ve millet olarak dimdik ayakta olduklarını, kararlı adımlarla hem FETÖ hem de BTÖ (Bölücü Terör Örgütü) ile amansız mücadelenin devam ettiğini vurguladı.

Bu süreçte demokrasinin daha güçlendiğini aktaran Yıldırım, "Millet olarak birliğimize, beraberliğimize daha güçlü şekilde sarıldık. Hangi isim altında olursa olsun, ister PKK, ister PYD, ister DEAŞ... Bu terör örgütlerine karşı, gerek yurt içinde gerek yurt dışında mücadelemiz kararlılıkla sonuna kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, terörle mücadele sürecinde dost ve düşmanlarını da tek tek tanıdıklarını, kimin dost kimin düşman olduğunu daha iyi gördüklerini belirterek, "Bizim teröre karşı farklı standardımız yok. Ayrım yapmadan bütün terör gruplarıyla aynı mücadeleyi yapıyoruz. Ancak bazı terörde de senin teröristin kötü, benim teröristim iyidir gibi ne izana ne insanlığa sığan bir tasnif yapıyorlar. Maalesef Suriyede yapılan budur. Bir terör örgütü ile başka bir terör örgütünü yok etmek için mücadele edemezsiniz. Eğer böyle bir mücadeleye devam ederseniz o destek verdiğiniz terör örgütü de yarın başınıza bela olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Gülen'i iade edin" çağrısı

ABD'de başkanlık seçimlerinin sonuçlandığını ve birçok insanın düşündüğünün aksine Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ABD'nin 45. Başkanı olarak seçildiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Trump'ı tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Eminim ki uzun bir geçmişe dayanan Türkiye-ABD stratejik ortaklığının artık tartışmalardan kurtarılmış bir şekilde, Türkiyenin terörle mücadeledeki hassasiyetini dikkate alan, bölgedeki barış ve istikrarı önceleyen politikalarla geçmişten gelen geleneksel dostluk ilişkilerimizin daha da ileriye götürülmesi için yeni başkana bir fırsat alanı oluşturmuş olur.

15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı, aklı, yürütücüsü ve azmettiricisi olarak Amerika Birleşik Devletleri topraklarında yaşayan Fetullah Gülenin bir an önce ülkemize iadesi konusunda yeni başkana buradan açıkça çağrı yapıyorum: İlişkilerimizi bozan, Amerika ve Türk toplumu arasındaki tarihsel dostluğa zarar veren bu terör örgütü elebaşını, kısa sürede ülkemize iade ederseniz, eminim ki Türkiye-ABD dostluğu için yeni bir başlangıç, yeni bir sayfa açmış olursunuz."

- "Türkiyenin yaptığı fedakarlığı gelişmiş bazı ülkeler anlamakta zorlanıyor"

Başbakan Yıldırım, bugün barışa savaştan çok daha fazla ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz birkaç yılın çok talihsiz bir dönem olduğunu, Suriyede, Irakta, dünyanın başka yerlerinde günahsız, korunmasız insanların acımasız ve anlamsız savaşlar yüzünden hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Milyonlarca insanın da canını kurtarmak için evinden, vatanından kaçmak zorunda kaldığını anlatan Yıldırım, "Türkiye son 5 yıldır 3 milyon mülteciye kapılarını açtı, onları bağrına bastı. Türkiyenin yaptığı bu fedakarlığı gelişmiş bazı ülkeler anlamakta zorlanıyor. Niye Türkiye bu fedakarlığı katlanıyor? Türkiyenin geçmişinin, kültürünün, inancının farkı da işte burada ortaya çıkıyor. Biz İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyen bir anlayışın torunlarıyız. Osmanlı 6 asır üç kıtada bu felsefeyle barış, kardeşlik, huzur sağladı." dedi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın çok önemli görevleri icra ettiğinin altını çizen Binali Yıldırım, "Bölgede yaşanan savaşlar dolayısıyla bazı mülteciler denizden gitmek zorunda kaldı. Binlercesi Akdenizin, Egenin azgın sularında yok olup gitti ama en az 50 bin mültecinin de sahil güvenlik ekiplerimiz hayatını kurtardı. Onların tekrar hayata tutunmalarına destek oldu." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiyenin stratejik konumu itibarıyla doğu ile batı medeniyetinin buluştuğu bir noktada olduğunu ve bunun da birtakım zorlukları ve avantajları beraberinde getirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Anadolu toprakları bugün ulaşım açısından elektrik, iletişim, enerji koridorları bakımından çok önemli stratejik bir yerdedir. Düşünün, etrafımızda bir buçuk milyar nüfus yaşıyor, 30 trilyon dolarlık bir yıllık milli gelir var ve bu coğrafyaya Türkiyeden 3 saatte ulaşabiliyorsunuz. Dünyanın hiçbir ülkesi bu kadar avantajlı bir konuma sahip değildir. Hal böyle olunca bu topraklarda gözü olanlar da oluyor. Bugün bizim hem FETÖ hem BETÖye karşı verdiğimiz mücadele aslında bu coğrafyanın tabiatından kaynaklanan bir mücadeledir."

AA