Başbakan: Ekonomimiz en iyi en gelişmiş ülkelerden daha sağlam
Yıldırım, "Türk ekonomisi dünyanın en iyi en gelişmiş ülkelerinin ekonomisinden daha sağlamdır, daha güçlüdür." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, Tuzla-Sedef Tersanesi'nde gemi uğurlama törenine katıldı. Erdoğan işadamlarına yatırım çağrısında bulunurken Başbakan Yıldırım ekonominin gelişmiş ülke ekonomilerinden daha sağlam olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:
"Gemilerimiz elektrik üreterek ihtiyacı karşılayacak. Ülkemizdeki enerji yatırımlarını çeşitlendirme suritiyle yakından takip ettiğimiz bu şirketi ayrıca tebrik ediyorum. Türkiye'nin en büyük sorunu kendini doğru bir şekilde anlatamamaktır. Bunun asıl sebebi Türkiye'nin sahip olduğu benzersiz özelliklerdir. Bunca sorunla, bunca ekonomik aynı anda var olabilir dünyada bunu pek de bilemiyorum.
Ülkemizi ve milletimizi derinlemesine tanımayan birisinin Türkiye'ye baktığında gördüğü manzara şudur: Terör örgütlerinin hedef aldığı, Suriye ve Irak'taki gelişmelere müdahil olan, kriz alanlarıyla iç içe bir ülke. Darbe girişimine maruz kalmış bir ülke. Türkiye sadece bundan ibaret bir ülke değil. Bu fotoğraf madalyonun bir yüzü. Diğer yüzünde ise, Türkiye her gün dünya çapında projelerin açılışını yapan, yenilerini üreten, hedeflerinden uzaklaşmayan, büyüyen, güçlenen ülke. 15 Temmuz'da darbe oldu, ertesi gün yastık altındaki döviz piyasaya çıktı. Merkez Bankası piyasaya döviz sürmedi. Vatandaşım dövizlerini piyasaya sürdü.
Suriye ve Irak krizleri karşısında yardım gelmese dahi, tüm dünyaya örnek olacak insani duruş sergileyebiliriz. Yatırımlar hayata geçirilebilir. Mesele güven, istikrar meselesidir. Bu istikrar, güven olmasa dünyanın birçok yerinden bu krediler gelmez.
Önümüzdeki ay Boğaz'ın altında Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Darbe girişiminden hemen önce Osman Gazi Köprüsü'nü hizmete açtık. Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açtık. İstanbul'daki havalimanımızın ilk etabını 2018'de açıyoruz. 28 stat projemiz var. 6,5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılmasını hedefleyen kentsel dönüşüm projemiz var. İnsansız hava araçlarını silahlı üreten projelerimiz var.
Bizim farkımız bu şekilde her biri tek başına başka bir ülkeyi dizleri üzerine çökertecek sorunlarla, her ülkeyi abad edecek projeri aynı anda üstesinden gelecek ülkedir. Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü bu gerçeği gördüğü için yatırımları artırarak sürdürüyor. Uluslararası yatırımcıların güvendiği Türkiye'ye kendi iş adamlarımızın dört elle sarılmaması sadece onlara kaybettirir.
YILDIRIM: EKONOMİK KRİZ EN ÇOK DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
"Dünya nüfusunun 5'te birinin hala elektriğe ulaşamadığını düşünürsek çok önemli sosyal sorumluluğu da yerine getiriyor. Burada yapılan gemiler insanların en temel ihtiyaçlarını karşılıyor.
Türkiye son 14 yılda, bir Türkiye'yi üçe katlamadı, küresel dış yardımlarda da dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına girdi. 3 milyar dolar kadar destek oluyor, onların sorunlarının azalması için katkı sağlıyor.
Denizcilik sektörünün dünyadaki küresel krizden en fazla etkilenen sektör. Dünya ticaretindeki daralma en önce denizcilik sektörünü etkiliyor. Türkiye'nin gemi inşaat sektörü krizden çıkabilecek yolları geliştirmeyi başardı. Bütün sektörün hareketliliğini devam ettiren, denizcilik sektörümüze teşekkür ediyorum.
Biz de bu kriz sürecinde bazı tedbirleri alıyoruz. Üç önemli karar aldık. Uluslararası gemi siciline kayıttan dolayı sıkıntılar vardı. Armatörlerimizin kayıtlarıyla ilgili sorunlarını çözdük. Tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkardık, bunların yıllık kira ödemelerini de indirdik. 'Artık ben Türkiye'nin kıyılarında yabancı bayraklı gemiler dalgalansın istemiyoruz' dediniz. Önümüzdeki hafta düzenlememiz yürürlüğe girecek. Artık Türkiye'deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk.
Son 14 yılda yakıtta ÖTV'nin kaldırılması talimatını siz vermiştiniz, 2004 yılında yolcu ve yük taşımacılığında bunu uygulamaya başladık. Bunun sıkıntılarını siz belediye başkanıyken biz İDO'dayken çekmiştik. İktidara geldiğimizde ilk talimatlarınızdan birisi yakıtların ÖTV'sinin kaldırılması oldu. 5 milyar tutarında bir teşviği 14 yıldır denizcilik sektörünü veriyoruz. Bunun semeresini de gördük. Yılda denizden yolcu taşımacılığı 165 milyona çıktı.
Bugün Türkiye 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumunda. Dünyanın önde gelen ülkelerinin de önüne geçtik, Çin'den sonra geliyoruz. Gemi adamı yetiştirme konusunda 110 tane eğitim kurumu kurduk. Üniversite, fakülte, meslek okulu, kurslar var.
2016 yılında deniz yoluyla taşınan araç sayısı da 330 bine çıktı. Geçtiğimiz 14 yıl içerisinde Türkiye'nin deniz ticaret gücü de 9 milyon ton filomuz varken, 29 milyonun üzerine çıktı. İhracatımızın 3 katına çıkması liman ve filo kapasitemizin bu denli artmasıyla mümkün hale geldi.
2023'e giderken iddialı hedeflerimiz var. Denizcilik sektörü de üzerine düşeni yapacak ve Cumhuriyetimizin 100'üncü yıldönümüne yönelik adımları birer birer atacağız.
Sosyal sorumlulukta 3 milyon Suriyeli, Iraklı kardeşimizi 6 yıldır misafir ediyoruz. Biz sizden aldığımız talimatla 'ekmeğimizi bölüşürüz ama ülkemizi böldürtmeyiz' diyoruz. Terör örgütleriyle var gücümüzle mücadele ediyoruz, etmeye devam ediyoruz. Türkiye'nin önünde çok güzel yıllar var.
Ekonomimiz üzerinde bir takım spekülasyonlar yapılsa da Türk ekonomisi birçok dünya ekonomisinden daha sağlam, daha güçlüdür."