Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, gerçek işsizlik oranı ise yüzde 19,4'e ulaştığını savunarak, "Yani gerçekte Türkiye'de halen 6 milyon vatandaşımız işsiz, umudunu kaybettiği için iş dahi aramıyor, arıyorsa da iş bulamıyor." ifadelerini kullandı.

Böke, iş gücü istatistiklerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, işsizliğin artmaya devam ettiğini, iktidarın her alanda sorun yaratan yönetiminin vatandaşı fakirleştirdiğini ileri sürdü.

Devletin resmi istatistik kurumu TÜİK tarafından bugün açıklanan ağustos ayı iş gücü istatistiklerinin, işsizlikte mayıstan bu yana yaşanan artış sürecinin, artık korkutucu bir noktaya geldiğini ortaya koyduğunu iddia eden Böke, Türkiye'nin işsiz sayısının 2016 yılı Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493'e yükseldiğini aktardı.

Böke, işsizlik oranının yüzde 11,3'e ulaştığını, mevsim etkilerinden arındırıldığında yüzde 11,4 olarak hesaplandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Üstelik işsizlikte yaşanan patlama, iş gücüne yeni katılanların sayısındaki artıştan değil istihdamdaki düşüşten kaynaklanıyor. Hukukun iktidar tarafından yerle bir edildiği, ekonomide güvenin tamamen zedelendiği, hükümetin istikrarsızlığın temel kaynağı haline geldiği Türkiye ekonomisi yeni iş yaratmada ciddi sorun yaşıyor. İstatistiki olarak işsiz kategorisinde sayılmayan, iş bulursa çalışmaya hazır ancak AKP Hükümetinin ekonomik düzeninde umudunu kaybetmiş olanlar da dahil edildiğinde gerçek işsiz sayısı 6 milyon kişidir. Gerçek işsizlik oranı ise yüzde 19,4'e ulaştı. Yani gerçekte Türkiye'de halen 6 milyon vatandaşımız işsiz, umudunu kaybettiği için iş dahi aramıyor, arıyorsa da iş bulamıyor."

Genç işsizlikte de büyük bir artış yaşandığını savunan Böke, "15- 24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı 1,6 puanlık artışla yüzde 19,9'a yükseldi. Buna göre artık Türkiye, her 5 gencinden birine ne iş ne aş ne de gelecek vaat edebiliyor." ifadesini kullandı.

Böke, Hükümetin suni gündemler oluşturarak, gerçekleri halktan saklamaya çalışsa da ekonomide her alanda deprem yaşandığını, Türk lirasındaki değer kaybının, artık rekor tanımaz hale geldiğini öne sürdü.

- "Böyle bir daralma 2009'dan bu yana görülmedi"

Türkiye'nin son 7 yılın en yüksek üretim daralmasını yaşadığını ileri süren Böke, "Böyle bir daralma, küresel krizin tüm şiddetiyle yaşandığı 2009'dan bu yana görülmedi. Enflasyon artıyor ve gelir dağılımı verileri, vatandaşın borç batağından çıkamadığını gösteriyor. Vatandaşımız borçlarını ancak yeni borçlarla ödeyebiliyor, borç sarmalı büyüyor. Hükümetin, ahbap-çavuş ilişkileriyle yarattığı zengin bir azınlık dışında, artık Türkiye topluca ya işsiz ya da yoksulluk sınırının altında yaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Böke, dört kişilik ailenin açlık sınırının bin 405, yoksulluk sınırının ise 4 bin 578 TL'ye ulaştığına dikkat çekerek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, "Milli gelirine oranla, dünyada en yüksek asgari ücreti olan ülke biziz." sözlerini eleştirdi. Zeybekci'nin, yoksulluk sınırının altında yaşamını zorlukla sürdüren milyonlarca asgari ücretliyi huzursuz ettiği için özür dilemesi gerektiğini savunan Böke, asgari ücret zammının hiçbir biçimde geri alınamayacağına, değişen koşullarda çalışanları koruyacak biçimde düzeltmeler yapılacağına dair garanti istedi.


AA