Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC, Rusya bu hafta Doha'da Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu ülkelerle gayrıresmi görüşmeler planlarken, petrol üretimini kısıtlama konusunda anlaşmaya varmak adına diplomatik çaba gösterme yoluna girdi.

OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo ve Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih arasında Londra'da habersiz yapılan toplantının ardından OPEC, diplomatik çaba gösterme yoluna girdi. Başka bir OPEC yetkilisi ise, 30 Kasım'da Viyana'da yapılacak OPEC toplantısına 2 hafta kala, Suudi Arabistan, Irak ve İran'ın hala petrol üretimi kısıtlamalarını aralarında nasıl bölüşecekleri konusunda anlaşmaya varamadıklarını bildirdi. 

OPEC ülkeleri, 28 Eylül'de Cezayir'de aldıkları üretimde kısıtlamaya gidilmesi kararını bir sonuca götürmeye çalışıyor. Petrol fiyatları, bu kararın taslağının açıklanmasının ardından Ekim ayında varil başına neredeyse 54 dolara yükselmişti, ancak geçen hafta, kararın sonuca ulaştırılacağı yönündeki şüphelerle birlikte fiyatlarda düşüş gözlemlendi. Petrol fiyatları, Bloomberg'in konuya ilişkin haberinin ardından Salı günü yüzde 4'ten fazla artarak varil başına 46 dolara yükseldi.