Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Analistler Kasım ayının başlarını, Trump'ın ABD başkanlık seçimlerinden zaferle çıkmasının Fed'in faiz artırımına gitme olasılığını azaltacağı uyarısını yapmakla geçirdi. Ancak bunun yerine, gelişmeler, Aralık ayında faiz artırımını neredeyse kesin hale getirdi.

Vadeli kontratlar, traderların 13-14 Aralık'taki bu yılın son toplantısında, Fed'in faiz artırımına gitme olasılığını, bu yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 94 olarak görüyor. Trump'ın harcama planları, enflasyon beklentilerinin hızlanması ile birlikte, Fed'in faiz artırımlarını hızlandırma beklentilerini güçlendiriyor.

Sydney'de Royal Bank of Canada ekonomi ve sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Su-Lin Ong, "ABD büyümesine ilişkin görünüm, 2017 ve ötesi için muhtemelen biraz daha güçlü," dedi ve "Piyasalar ardından Aralık ayı faiz artırımı için beklentilerini artırarak, bu hareketi tam fiyatlamaya oldukça yaklaştı. Ancak Trump ve yeni yönetimden daha fazla açıklık görmemiz gerek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek Tokyo saati ile 10:00'da yüzde 2.22'de kaldı. Kasım 2026'da vadesi dolacak yüzde 2 faizli kağıtların fiyatı 98 2/32 seviyesindeydi.

Fed'in faiz artırımı olasılığı, enflasyon beklentilerindeki güçlenme ile birlikte, bu ayın başındaki seviyesi olan yüzde 68'den tırmanmaya başladı.

ABD tüketici fiyatlarına ilişkin beklentilerin göstergesi, son iki yılda ilk kez, Fed'in yüzde 2 olan hedefine doğru tırmanıyor.

Traderların tahvilin vadesi boyunca enflasyon beklentilerinin göstergesi olan, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi ile aynı vadeli Enflasyondan Korumalı Hazine Tahvillerinin faizi arasındaki fark, Pazartesi günü yüzde 1.97'ye tırmandı.

Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı gösterge olan kişisel tületim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Eylül ayında yıllık bazda yüzde 1.2 yükseldi.