Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, küresel ekonomik büyümenin Fed'in para politikasını sıkılaştırmasına imkan tanıyacak denli güçlü olduğu spekülasyonuna bağlı olarak yükselişini üçüncü güne taşırken, Asya hisse senetleri yükseldi ve ülke tahvilleri değer kaybetti.

Telekomünikasyon şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti ve MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde en fazla Japon bankaları yükseldi. Ham petrol, yatırımcıların dikkatlerini OPEC üyelerinin bireysel üretim limitleri konusundaki nlaşma potansiyeline çevirmesi ile birlikte geriledi. Çinko, sanayi metallerindeki düşüşle birlikte altı yılın zirvesinden inerken, Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Trump'ın seçim zaferi, mali teşvik planlarının enflasyonu artıracağı ve bunun sonucu Fed'in faiz artırımlarını daha da hızlandıracağı beklentileri ile küresel tahvillerde ve gelişen piyasalarda satış dalgasını tetiklerken, doların değer kazanmasına ve sanayi metallerinin yükselmesine neden oldu.

Frankfurt'ta DZ Bank AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Birgit Figge, "Piyasa Aralık ayında faiz artırımı bekliyor ve Fed'in hayalkırıklığına neden olması için temel bir neden yok," dedi ve "Enflasyon hikayesinin etkisi halen sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Finans piyasalarındaki volatilite azalırken, ABD para politikası yatırımcıların aklındaki yerini koruyor. Fed Guvernörü Daniel Tarullo, Salı günü yaptığı açıklamada, gelecek ay faiz artırımının önceye göre daha mümkün olduğunu söyledi ve fed fonları (FEd'in gösterge faizi) vadelileri, Aralık toplantısında Fed'in faiz artırımı olasılığını yüzde 94 olarak işaret ediyor. Fed Başkanlarından James Bullard, ABD ekonomisinin, yeni Başkan Donald Trump'ın harcamaları artırması ve vergi reformlarına gitmesi durumunda orta vadede destek bulabileceğini kayybetti. Diğer başkanlardan Neel Kashkari ve Patrick Harker da bugün konuşma yapacak.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:28'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

(13:00'te güncellendi)