Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Citi, bugün yayınladığı CEEMEA (Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Strateji Notu'nda, ABD'nin yeni Başkanı seçilen Donald Trump'ın göreve gelmesinin gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerindeki etkileri üzerine yorumda bulundu.

Citi raporunda, Türkiye hisse senetleri için tavsiyesini 'Ağırlık artır'dan 'Nötr'e çekerken, "Türkiye ABD seçim sonuçlarının ardından bazı ilave zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Güçlenen dolar/artan ABD faizi ortamı Türkiye'nin yabancı sermayeye bağımlılığı üzerinde baskıyı artırıyor" denilirken, Türkiye ekonomisinin imalat malları ihracatı yönündeki eğiliminin ilave baskı oluşturabilecek bir unsur olduğu da belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan piyasa varlıklarının geçtiğimiz hafta boyunca, Trump'ın başkanlık döneminde mali harcamaların kayda değer biçimde artacağı ve ticaret karşıtı politikalar izleneceği endişeleriyle, ağır biçimde zayıf performans gösterdiği belirtildi. Citi stratejistleri, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin 5 yıllık ayı piyasasından henüz çıkmış olmasına rağmen halihazırda ucuz görünmeye devam ettiğini ve yatırımcıların gelişen piyasa pozisyonlarının düşük olduğunu da vurguladı.

Citi raporunda, "CEEMEA bölgesinin ABD ile direkt ekonomik bağlantıları oldukça kısıtlı ve bölge ekonomisinin eğilimi yeraltı kaynakları ağırlıklı" yorumu yer aldı.

"Sermaye akımları kötüleşecek"

Citi stratejistleri, "Sermaye akımlarının gelişmekte olan piyasa Döviz ve hisse senedi piyasalarında çok büyük etkiye sahip olduğunu reddetmesek de, hisse senetlerinin daha önce, tahvillere sermaye akımlarının tersine hareket edebilmişti" dedi.

"Tahvil faizleri artacak"

Citi raporunda, "Artan tahvil faizleri, yatırımcıların gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinde ayı görüşe sahip olmaları için başka bir sebep olarak gösteriliyor. İzlenimlerimize göre, CEEMEA hisse senetleri, tahvil faizlerinin büyüme görünümüne ilişkin verdiği sinyallere, iskonto oranındaki değişimlerden daha fazla dikkat ediyor" denildi.