Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Aralık'ta faiz artışı olacağına dair sinyal vermesi doların küresel bazda yükselmesine neden oluyor. Dolar, Türk Lirası karşısında da rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Uzmanlar, 3.38'i de aşan kura ilişkin öngörülerini ve Merkez Bankası beklentilerini anlattı.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin Bloomberg HT'ye yükselişin global çapta olduğunu, haftaya biraz gerileme olabileceğini belirtti.

"3.40 ÖNEMLİ"

Metin konuya dair, "Bu yükseliş yurtiçiyle ilgili değil. Doların küresel bazda güçlenmesiyle beraber biz de bundan etkileniyoruz. Türk Lirası'nın çok negatif ayrıştığı söyleyenemez. Tamamen yurtdışından gelen dolar talebiyle yükseliyoruz. Gün içinde daha sakin seyir izleyebileceğimizi düşünüyorum.

3.40 önemli bir direnç gibi görünüyor. Kurda gelecek hafta biraz gerileme görebiliriz" diye konuştu.

MERKEZ MÜDAHALE EDER Mİ?

Hareketin Türkiye'ye özel bir hareket olmadığını söyleyen Metin, Merkez Bankası'nın en azından şu an için bir hamle yapmasını beklemediğini söyledi.

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, kurdaki yükselişin diğer dinamikleri de etkileyebileceğine dikkat çekti.

Keresteci "Kur yukarı gidince Tüketici Güveni zarar görüyor, tüketici güveni zarar görünce insanlar tüketmek istemiyor, tüketmek istemeyince ekonomik aktivite daha da yavaşlayacak, büyüme de daha aşağı gelecek. Bu nedenle dolardaki yükselişi önemsemek lazım. Kur yukarı gittikçe kontrol etmek zorlaşabilir..Kur nereye kadar gider sorusunun cevabı piyasaya göre şu; Merkez Bankası faiz artırana kadar" yorumunu yaptı.

"HAREKETİN SONUNA GELDİK DEMEK İÇİN ERKEN"

Yapı Kredi Yatırım Başstratejisti Murat Berk de Bloomberg HT'ye "Türkiye gibi dış borçlanma ihtiyacı yüksek olan, cari açığı, enflasyonu yüksek olan ülkelerin faiz yükselişinden daha çok etkilenmesi sürpriz değil. Bu trendi oluşturan ana parametreler aşağı yukarı bunlar ve bunlar devam ettikçe hareketin sonuna geldi demek içni erken olduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.

HSBC Portföy Yönetimi'nde stratejist olan İbrahim Aksoy ise yolladığı notta, "ABD uzun vadeli tahvil faizlerindeki hareketi izlemeye devam edeceğiz.  Para politikası bağımsızlığına dair kaygılar, ABD 10-yıllık tahvil faizinde yükselişin devam etmesi durumunda liranın negatif ayrışmasını sürdürmesine neden olabilir." ifadelerini kullandı.