Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Doların geçen hafta 3.40 ile rekor kırmasının ardından piyasalar TCMB'nin bu haftaki toplantısına odaklandı. Merkez Bankası'nın ne yönde adım atacağına dair farklı görüşler mevcut.

Turkey Macro View Consultancy CEO'su Serkan Özcan Bloomberg HT'ye "Piyasada Merkez Bankası'nın faizlere dokunmadan zorunlu karşılık ve rezerv opsiyon mekanizması üzerinden birşeyler yapacağına dair bir inanış var. Ben öyle olacağını düşünmüyorum, bence repo faizinin artırılmasıyla başlayan bir faiz artırımıyla karşı karşıya kalacağız. Ama daha önemlisi PPK'nın açıklamasında bunun "şartlar gerektirirse devam edebileceğini belirten; yani elim kolum bağlı değil mesajı veren söylem çok daha etkili olur" diye konuştu.

- 25 BAZ PUAN ARTIŞ

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali yolladığı notta, TCMB’nin bir süredir verdiği mesajları ve likidite politikasındaki mevcut duruşunu dikkate alarak bu toplantıda haftalık repo faizini 25 baz puan artırarak sadeleşme sürecini tamamlayabileceğini söyledi.

Kırali, "TCMB’nin bu olası hamlesinin kredibilite artışı sağlayabileceğini düşünüyoruz. TCMB’nin, faiz koridorunun üst ve alt bandını sabit tutarak koridorda simetriyi sağlayacağını, aynı zamanda TL ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirimlere giderek nette dengeli bir duruş sergileyebileceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırali, toplantıya kadar finansal piyasalarda yaşanabilecek ve döviz kurları üzerinde etkili gelişmelerin TCMB’nin kararını önemli ölçüde etkileyebileceğini belirtti.

"FAİZLERDE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan Döviz oynaklığının enflasyon beklentilerini bozacak derecede rahatsız edici seviyelere gelmesinin TCMB’yi faiz indirmekten alıkoyacağını söyledi.

Erkan "Bir kısım piyasa oyuncusu, 1 haftalık repo faizinde 25 baz puan artırım beklemektedir. Merkez Bankası anketlerinde faiz artırım ihtimali uzun süre sonra ilk defa bu kadar yoğun dile getirilmiştir.

Ancak 1 haftalık repo faizinde yapıacak bir artırımın teknik bir faiz ayarlaması olacağı akılda bulundurulmalıdır. Zira, bu yapıldığı zaman faiz koridoru tamamen simetrik hale geliyor. Biz bu ay faizlerde değişiklik beklemiyor; MB’nin zorunlu karşılık ve ROM araçlarında ayarlamalar yaparak piyasaya likidite desteği sağlayacağını düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- PİYASAYA ETKİSİ

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye son Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra haftalık repo faizinde 25 baz puanlık bir artış beklediklerini kaydetti.

Kömürcüoğlu, "Böylece alt tarafta % 7.25, üst tarafta % 8.25 ile Merkez Bankası simetrik bir koridorla sadeleşmenin sonuna gelecektir" dedi. Kömürcüoğlu "25 baz puanlık artışın piyasa üzerinde uzun soluklu olumlu bir etkisi olmaz. Hem faiz artışının miktarı, hem de toplantıdaki mesajları önemli olacak" dedi.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısı Perşembe günü gerçekleşecek.