Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları, Donald Trump'ın reflasyonist politikalarının daha hızlı parasal sıkılaştırma anlamına geleceğine ilişkin spekülasyonun güç kazanmasıyla birlikte, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitmesinin ölüm ve vergiler kadar kesin olduğunu düşünüyor.

Fed'in 13-14 Aralık toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali, Bloomberg'ün Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına dayanan hesaplamalarına göre ilk kez yüzde 100 seviyesine tırmandı. ABD 2 yıl vadeli tahvilleri, Pazartesi günkü ihalede 2009 yılından beri görülen en yüksek faizle talep gördü. Salı günü ABD'de 5 yıl vadeli hazine tahvil ihalesi düzenlenecek. Enflasyona ilişkin bir tahvil piyasası göstergesi Ekim 2014'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. ABD hisse senetlerinde dört önemli göstergenin tamamı Pazartesi günü zirve seviyelere tırmandı.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Trust Asset Management Hideaki Kuriki, “Trump şokundan sonra Fed'in faiz artırımına gitmesi kolay çünkü enflasyon beklentileri ve New York Dow (Dow Jones Endeksi) yükseldi.” şeklinde görüş bildirdi. Kuriki, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gideceğinden yüzde 100 emin olduğunu belirtti.

ABD'de 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Pazartesi günü Aralık'tan beri görülen en yüksek seviye olan yüzde 1.089'a tırmanmasının ardından, Salı günü Tokyo saatiyle 12:15'te 1 baz puan yükselerek yüzde 1.087 oldu. 10 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi değişiklik göstermeyerek yüzde 2.31 oldu.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri ve benzer vadeli enflasyon korumalı hazine tahvillerinin (TIPS) faiz farkı yüzde 1.95 seviyesine tırmandı. Tahvilin vadesi boyunca tüketici fiyatlarına ilişkin artış beklentisini işaret eden gösterge, Şubat ayında sadece yüzde 1.12 seviyesindeydi.