Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fiba Portföy Genel Müdürü Hakan Avcı Bloomberg HT'ye kurdaki son yükselişi ve Merkez Bankası beklentilerini değerlendirdi.

Avcı, yılın 2. yarısının Türkiye için biraz sıkıntılı geçtiğini, yurtdışındaki algıda da bozulma yaşandığını belirtti. Özellikle de kredi notunun indirilmesinden sonra Türkiye'nin rakiplerine göre biraz daha olumsuz ayrıştığını söyleyen Avcı, ABD'de Donald Trump'ın Başkan seçilmesinin de piyasalarda ekstra kırılganlığa neden olduğunu söyledi.

DOLAR STABİLİZE OLUR MU?

Avcı, kurun istikrarlı hale gelmesinin önemli ölçüde Trump'ın bundan sonraki politikalarına bağlı olduğunu söyledi.

Avcı, "Donald Trump'ın politikalarının netleşmesi lazım. Ekonomi ekibi oluşunca ve Başkanlığı devralınca nasıl bir ekonomik planla ortaya çıkacağı çok önemli olacak. Eğer Trump çok radikal şeylerle ortaya çıkarsa bu gelişen piyasalar üzerindeki baskıyı artırır. Daha ılımlı paketle ortaya çıkarsa fırtına durulabilir. Bu dönemde Merkez Bankası'nın bu gelişmelere vereceği tepkinin de etkisi olacaktır" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'na yönelik olarak ise Avcı, "Merkez Bankası faiz indirim döngüsündeydi. Dışsal faktörlerin ortaya çıktığı bu dönemde Merkez Bankası'nın ne gibi tepkisi olacağını göreceğiz. Az bir faiz artırımı olsa bile bir tepkinin ortaya çıktığını gösterecek, bu önemli. Ama ABD'de büyümenin ne kadar hızlanacağı ve Fed'in ne yapacağına göre bu denklem değişir. Yani Merkez Bankası'nın yapacakları yeterli kalır mı kalmaz mı sorusuna Trump cevap verecek" dedi.