Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Akıllı telefonlarda trend değişiyor

Akıllı telefonlarda trend değişiyor

Mobil telefon sektöründe bu yıl küresel satışların 1.6 milyar adede ulaşması, cironun ise 450 milyar dolara çıkması bekleniyor

Giriş: 23 Kasım 2016, Çarşamba 05:05
Güncelleme: 23 Kasım 2016, Çarşamba 05:06

Mobil telefon sektöründe bu yıl küresel satışların 1.6 milyar adede ulaşması, cironun ise 450 milyar dolara çıkması bekleniyor. Sektörün karşı karşıya olduğu en büyük sorun ise kullanıcı talebine zamanında ve beklentiler ölçüsünde karşılık vermek.

Cep telefonlarının küresel başarı hikâyesi hız kesmeden devam ediyor. Araştırmalara göre geçen sene dünya çapında satılan cihaz sayısı 1.4 milyar adet olarak gelişirken şirketlerin toplam ciroları da 406 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı. 2016 yılında da sektörün yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor. Elbette bu büyüme oranı geçmiş yıllarda olduğu gibi artık çift basamaklı olarak gerçekleşmiyor. Ancak büyüme aralıksız sürüyor. Buna göre bu yıl dünya çapında toplam 1.6 milyar adet cep telefonunun satılması beklenirken cep telefonu üreticilerinin elde edecekleri cironun da 450 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Şirketlerin karşı karşıya kaldıkları en büyük sorun ise kullanıcıların tatmin edilmesi neredeyse imkânsız olan istekleri. Her yıl çıtanın sürekli yükselmesinin gerektiği sektörde yeniliklerle ortaya çıkmak giderek daha zor hale geliyor. Bu baskı ise geçmişte bükülen iPhone ve son aylarda alev alan Samsung cihazlarında olduğu gibi kalite ve güvenlik sorunlarına neden oluyor.

TRENDLER DEĞİŞİYOR

Cihazlara genel olarak bakıldığında ürünlerin teknoloji olarak her yıl yapılarına dikkat çekici yenilikler kattıkları görülüyor. Bu farklılıklar geçmiş yıllarda ekranların büyümesi gibi doğrudan göze çarpmasa da kullanım esnasında fark yaratıyor. Özellikle internetin dünya çapında hızlanmaya başlaması telefonların internet ortamından anlık içerik indirilmesine (stream) imkân vermeye başladı. Bu değişim cihaz üreticilerine de farklı fırsatlar sundu. Ses, görüntü ve boyut özelliklerini öne çıkaran şirketler cihazları multimedya ortamı haline getirdi. Özellikle online oyun ve video tüketiminin artması cihazların grafik işlemcilerinin hızla gelişmesine neden oldu.

Böylece son yıllarda üst sınıf cihazlara olan talep de bu trende paralel artış gösterdi. Ancak her sene üst sınıf cihazlara oldukça yüklü miktarda yatırım yapmak aradan geçen zamanla pek çok kullanıcı için anlamsız hale gelmeye başladı. Bu trendin oluşmasına özellikle sosyal medya neden oldu. Milyarlarca kullanıcının günün büyük kısmını hızlı oyun oynamak veya video izlemek yerine mesaj ortamında geçirmesi üst sınıf cihazlara olan talebin hızını kesti. Öyle ki yapılan araştırmalar sosyal medya tutkunlarının genel trendin aksine daha küçük ekran ve konfigürasyonlu cihazları tercih ettiklerini gösterdi.

KULLANICI PROFİLİNE GÖRE YENİ CİHAZLAR

- Artık kullanılmış cep telefonları eskiden olduğu gibi çekmecelerde çürümeye terk edilmiyor.

- Akıllı telefonların ikinci el piyasası dünya çapında büyürken sosyal medya yeni trendleri belirliyor.

- Üreticiler tarafında ise dünya çapında mobil telefon kullanıcılarını tatmin etmek giderek zorlaşıyor.

- Kullanıcı profilleri ve buna paralel kullanıcı istekleri sürekli değişirken pazara zamanında ürün yetiştirmek giderek zorlaşıyor.

- Önceki yıllarda Apple iPhone ve son dönemde Samsung’un alev alan cihazları üreticilerin bu hıza ayak uydurmakta zorlandıklarını gösteriyor.

İHTİYACA YÖNELİK CİHAZ GELİŞTİRMEK ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ SÜREKLİ ARTIRIYOR

Dünya çapında çok sayıda kullanıcı en yeni telefona yönelmek yerine üst sınıf cihazların 1-2 yıllarını doldurup ikinci el olmalarını bekliyor. Sosyal medya ve sanal ortama ilgisi olmayanlar ise en rahat kullanıcılar. Temel telefon ve mesajlaşmayla mutlu olan bu kullanıcılar bitmeyen pillerle günlerce hatta haftalarca iletişimde kalıyor.

Gazete Habertürk