Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar bugünkü TCMB toplantısından çıkabilecek kararları Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Turkey Macro View Consultancy Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk politika faizinde 25 baz puan artırım olabileceğini, üst bantta ise değişiklik yapmayacağını söyledi. Yükseltürk, "Bu akşamki EKK'dan çıkacak mesajlar bu anlamda yol gösterici olacaktır" dedi.

"SAKİNLEŞTİRİCİ MESAJ VERMELİ"

Gedik Private Varlık Yönetimi Direktörü Taner Özarslan, "Gösterge faizde 25 baz puanlık artırım bekliyoruz, ancak fonlama maliyetinde bir değişikliğe gitmeyecektir..Bankalara verdiği parada %7.80-7.90 arası fonlama maliyeti devam edecektir. Ama bu geleceğe dair bir mesaj olacaktır." yorumunu yaptı. Özarslan, "önümüzdeki günlerde Dövizin uluslararası kaynaklı olarak düşmeyeceğini gösteriyor, bu nedenle Merkez Bankası ve EKK'nın piyasaları sakinleştirecek mesajlar vermesi gerekiyor" dedi.

"DEĞİŞİKLİK OLMAZ"

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Dünyada dolar dönemi olduğunu ve TL' ye yönelik risk algısının son dönemde bozulduğunu belirten Murat, "MB'den değişiklik beklemiyorum ama 'gerektiği zaman müdahale edebiliriz' sinyali verecektir. Faiz konusunda çok panik olacak bir durum yok. Kurdaki yükseliş biraz daha hızlanırsa o zaman farklı şeyler gündeme gelebilir" diye konuştu.

"2 KONUDA İŞARET VERMELİ"

Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten ise "Yarın Merkez Bankası'nın 2 konuda işaret vermesini temenni ediyorum, biri sadeleşme hareketinin bittiğine yönelik karar açıklaması, bunun bitiyor olması piyasalar açısından önemli bir bilgi. İkincisi; son yaşanan gelişmelerde yani ABD'de Trump'ın seçilmesi ve Aralıkta Fed'in faiz artıracağının netleşmesi sonrası Merkez Bankası'nın olayların önüne geçtiğini göstermesi açısından sembolik de olsa politika faizinde bir artırım yapması piyasalar açısından önemli. Merkez Bankası'nın kredibilitesi hem de olaya hakim olduğunu göstermesi açısından benim temenni ettiğim bir husus. Bu ikisinden biri olabilir.

Tahminim belki sadeleşme hareketini bitirecek ama faiz artırımı konusunda eylemsiz kalacak diye düşünüyorum" diye konuştu.