Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Böke; Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının dış kaynağa bağımlı ekonomide derin etkiler yaratabilecek olumsuz tablo ortaya çıkardığını söyledi. Böke TL'deki değer kaybına dair şu açıklamayı yaptı; "Türkiye müthiş dış borcu olan bir ülke. TL'nin her değer kaybı dış borcu daha pahalı hale getiriyor. yani Türkiye sadece kısa vadede ödemesi gereken borç üzerinden fakirleşti. Bu değer kaybı doğrudan 80 mlyonu fakirleştiriyor..TL'deki her 1 kuruşluk değer kaybında şirketlerimiz 2.1 milyar TL zarar yazıyor."

Böke "TL'deki bu hızlı değer kaybı engellenebilirdi çünkü sebebi tamamen siyasi..OHAL'in uzatılması, Başkanlık iddiasının alevlendirilmesi, AB'yle ilişkilerin gerilmesi gibi siyasetin ortaya çıkardığı bir ekonomik sonuç" dedi. Böke, TL'nin değer kaybının tüm Türkiye'de yaygın bir ekonomik etkisi olduğunu belirtti.

"ARTIK SORUN MB'NİN ÇÖZEBİLECEĞİ SORUN DEĞİL"

Merkez Bankası kararının normal koşullarda kuru rahatlatması gerektiğini ancak kurun faiz kararına rağmen yükselişini sürdürdüğünü hatırlatan Böke, "Sorun artık MB'nin çözebileceği bir sorun değil...öncelikle OHAL'in kalkması, başkanlık iddiasından vazgeçilmesi gerekir. Aksi taktirde ne Merkez Bankası Türkiye'yi kurtarır durumda, ne de biz iktisatçılar yeni reçete yazıp yeni bir zemin bulabiliriz" dedi.

"DÜNYADA DA BELİRSİZLİK VAR ANCAK EN FAZLA DEĞER KAYBI TL'DE"

Dünyada da belirsizlik yaşandığını belirten Böke, "son 2 ayda TL'deki değer kaybı benzer paralarla karşılaştığında daha fazla. Mesele sadece ABD seçiminin yansıması demek sorumsuzluktur. Küresel olayların Türkiye'ye etkisi var ama örneğin rubleye kıyasla TL 3 kat fazla değer kaybetmiş" dedi.

Böke ayrıca kurumlardaki FETÖ temizliğinin hızla yapılmasının üretim açısından önem taşıdığını söyledi.

"AB'YE ARKAMIZI DÖNEMEYİZ"

Türkiye ekonomisinin AB ile entegre olduğunu belirten Böke, "Türkiye'nin AB'ye arkasını dönmesi ekonomik olarak mümkün değil. AB'nin de Türkiye'yi oyalamaması gerekir" dedi.