Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette, tarım ve turizm sektörlerinde ülkelerin kendi paralarının kullanımı konusunda çalıştıklarını belirterek, "Merkez Bankası'nın da bu konudaki destekleriyle çok önemli yol kat ettiğimizi ifade edebilirim, sezona yetişeceğimizi düşünüyorum." dedi.

Ateş, 6. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde yaptığı konuşmada, yabancıların her zaman Türkiye için "dayanıklı" sözünü kullandığını söyledi.

Türkiye'de reform programlarının arkasından yatırımların devam ettiğini anlatan Ateş, "Nüfusumuz 79 milyona çıktı. Gayri Safi Milli Hasılamız sadece 2000-2015 arasında 265 milyar dolardan 720 milyar dolara, kişi başı milli gelir 4 bin dolardan 9 bin 300 dolara çıktı. Enflasyon tek haneye düştü. Yaratılan istihdam 20 milyon kişiden 28 milyona yükseldi." diye konuştu. Ateş, Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği ile ticaretin önemine işaret eden Ateş, "Dış ticaret hacmimizde Avrupa'nın payı yüzde 41'dir. Turistlerin yüzde 49'u Avrupa'dan gelmektedir ve doğrudan yabancı yatırımların, son beş yılda ülkemize gelen yatırımların yüzde 72'si Avrupa'nın 19 ülkesinden gelmiştir." dedi.

Ateş, turizm sektörünün her yıl büyümesini sürdürdüğünü, petrol kadar önemli olduğunu belirtti. DenizBank olarak sektörü desteklemek için üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade eden Ateş, şöyle devam etti:

"Biz sadece resort otelleri değil, pansiyonları da finanse ediyoruz. KOBİ'lerimize destek olmanın hayati olduğunu düşünüyoruz. Çok yakında başlayacak programla da Kredi Garanti Fonu ve TOBB'un iş birliğiyle çok önemli açılımlara turizm sektöründe de yer vereceğimizi şimdiden ifade edeyim.

Hem tarımda hem turizmde tur operatörlerimizle ruble-lira konusunda neler yapılabilir değerlendiriyoruz. Merkez Bankasının da bu konudaki destekleriyle çok önemli yol kat ettiğimizi ifade edebilirim. Sezona yetişeceğimizi düşünüyorum. Rus turistlerin kur farklarından fazlaca etkilenmeden ruble olarak tatile gelmelerinin ve hatta ruble cinsinden kredilendirerek taksitler halinde turizm harcamalarını yapabilmelerinin sağlanmasının Rus turist sayısını artıracağını ve hasılata katkıda bulunacağını düşünüyoruz."

AA