Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ''Önümüzdeki dönemde biz 15 Temmuz'u, milli irade destanını müfredatlarımıza koyacağız. Hem devlet hem özel okullarda hem de üniversitelerde. İnşallah bu milli irade destanını nesilden nesile aktaracağız ki bir daha bu aziz millet uçurumun kenarına gelmesin veya bu millet üzerine hiç kimse plan kurmayı akıllarından dahi geçirmesin'' dedi.

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde Sınav Koleji'nin Özlüce, Kestel ve Mustafakemalpaşa kampüslerinin toplu açılış törenine katılan Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türk insanına kim hizmet etmek istiyorsa onun önündeki tüm engelleri kaldırmaya, tüm yollarını açmaya hazır olduğunu söyledi.

Yılmaz, milletine hizmet etmek isteyen insanlarla hedeflerinin bir olduğunu vurgulayarak, ''Ne istiyoruz? 21. yüzyılda Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak. Bunu da inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz.'' diye konuştu.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle kendisine ulaştırılan bir şiiri okuyan Yılmaz, Rasim Özdenören'in ''Gül yetiştiren adam'' kitabından da esinlenerek öğretmenleri ''gül yetiştiren adam'' olarak gördüğünü söyledi.

Yılmaz, Türkiye'de ulaşımda atılım, sağlıkta reform yapıldığını ancak bunlardan çok daha büyüğünün eğitimde gerçekleştirildiğini anlatarak, ''4+4+4 en büyük reformdur. Sadece bunu yapmış olmak dahi geçmiş dönemin iktidarları için hayırla anılmak için yüzakı beratı vererek menzile göndermek için yeterliydi. Ücretsiz kitap dağıtıyoruz. 2003 yılından bu yana 4 milyarın üzerinde kitabı evlatlarımıza dağıttık. Zamanımızda biz kitap bulamazdık.'' ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet döneminde 2003 yılına girene kadar derslik sayısının 379 bin, kendilerinin yaptıkları derslik sayısının ise bu dönemde 300 bin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, en fazla öğretmen atamalarının da kendileri dönemlerinde gerçekleştirildiğini anlattı.

''Kızlarımızı erkeklerden bir adım daha önde tutuyoruz''

Yılmaz, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarını düzenli olarak okula göndermeleri kaydıyla ''Şartlı Eğitim Yardımı''nı başlattıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

''2003 yılından 2016 yılına kadar bu kapsamda 23 milyon 479 bin öğrencinin annesine 4 milyar 589 milyon lira nakit destek verdik. İlköğretime devam eden kız çocukları için annelere 40 lira, erkek çocuklar için 35 lira, orta öğretime devam eden kız çocukları için 60 lira, erkek çocukları için 50 lira ödüyoruz. Bunlara da ne diyoruz; pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kızlarımızı erkeklerden bir adım daha önde tutuyoruz. Benim hem kızım hem oğlum var ama kızım oğlumdan bir adım öndedir. Bu ana kadar kızıma herhalde pek kötü bir söz söylediğim olmamıştır, kızdığım dahi. Oğluma arada sırada kızıyorum ama kızıma kızmıyorum. Dolayısıyla bizim toplumumuzun geleneğinde, kültüründe, örfünde, motifinde var. Peygamberimizin nesli kızından devam eder. 'Ben Allah'tan hayırlı evlat istedim, o bana kız evlat verdi' diyor. Biz bu kültürün devamı olarak biliriz ki hayırlı evlat kız evladıdır.''

Hükümet olarak özel okullara destek verdiklerini belirten Yılmaz, 2002 yılında 218 bin olan özel okullardaki öğrenci sayısının bugün 1 milyon 200'e ulaştığını, bu rakamı daha da yukarı çekmek istediklerini bildirdi.

''Bunu hep birlikte başaracağız''

Yılmaz, değerler eğitimine de gelecek dönemde önem vereceklerini ancak burada da büyük mesafe aldıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

''Mesafe alındığını görmek isteyenler 15 Temmuz'a bakacaklar. 15 Temmuz gösterdi ki bu milletin kendi hakkına, hukukuna sahip çıkma iradesinde hiç bir tereddüt yok. Değerler eğitimi hamdolsun yerinde. Ne yapacağız? Daha ileri gideceğiz. Hedeflerimiz büyük. Nedir 2023'teki hedeflerimiz? Dünyanın 10 ekonomisi yapabilmek. İstiyoruz ki ülkemiz güçlü olsun, insanımız zengin ve mutlu olsun. Bunu hep birlikte başaracağız.''

''İnsan ölünce küçülmez''

İnsanın ölünce küçülmediğini 15 Temmuz'da Ömer Halis'leri görenlerin evlatlarına aktaracaklarını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Diyecekler ki; insan ölünce küçülmez. İnsanın yaşarken ölümlü olduğunu, bayrak için, vatan için ölenlerin ise devleştiğini mutlaka gelecek nesillere aktarmamız lazım. Önümüzdeki dönemde biz 15 Temmuz'u, milli irade destanını müfredatlarımıza koyacağız. Hem devlet hem özel okullarda hem de üniversitelerde. İnşallah bu milli irade destanını nesilden nesile aktaracağız ki bir daha bu aziz millet uçurumun kenarına gelmesin veya bu millet üzerine hiç kimse plan kurmayı akıllarından dahi geçirmesin. Ben bu aziz milletin bir daha kendisi aleyhine plan kurmak isteyenlerin planlarını boşa çıkaracağını, onların herhalde bir daha bunu düşünürken derler ya '40 düşün' diye 40 sefer düşündüreceklerine inanıyorum.''

Efkan Ala'nın konuşması

Törene katılan Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da hükümet olarak eğitime büyük önem verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin hedeflerine kavuşması için özel sektör, kamu sektörü, sivil toplum hep birlikte çalıştıklarını belirten Ala, ''Hizmet, sanayi, tarım sektörü bunlar ana sektörlerimiz ama hizmet sektörü dediğimizde eğitim alanı çok özel bir ehemmiyet arz ediyor. Bu bakımdan burada kamu-özel sektör işbirliğiyle yani devlet-millet işbirliğiyle çocuklarımızı bizim hedeflerimize ulaştıracak nitelikte ve kalitede yetiştirmek ana hedefimizdir. Bu bakımdan çok kıymetli buluyorum bu alandaki gelişmeleri.'' diye konuştu.

Ala, Sınav Koleji kampüslerinin Bursa'ya ve ülkeye hayırlı olmasını diledi

Konuşmaların ardından kampüslerin açılış kurdelesini kesen Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra okulu gezdi.

Törene, Bakan Yılmaz ve Ala'nın yanı sıra Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bazı milletvekilleri ve davetliler katıldı.

AA