Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin makro ekonomik olarak temellerinin sağlam olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaratılmaya çalışılan spekülatif dalganın önünde makro ekonomik tedbirlerle oluşturulmuş bir duvar var. Dalganın bu duvarı aşması mümkün değil." dedi.

Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ABD Ticaret Odası ile Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li firma temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda, Türkiye-ABD ilişkilerine değindi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine işaret eden Zeybekci, "Türkiye-ABD ilişkileri ekonomik ve stratejik olarak ne kadar üst düzeydeyse, ABD ile Türkiye arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkiler de o kadar güçlü bir seviyeye oturur." diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı olarak ABD ile ilişkileri güçlendirmeyi çok önemsediklerini dile getiren Zeybekci, "ABD ekonomisinin potansiyelini çok iyi biliyoruz. Bunun için Amerikan ekonomisiyle olan ticari ilişkilerimizi, Bakanlık olarak stratejik anlamda bir numaraya koyduk. 2016 yılında bu böyledi, 2019'a kadar ABD'yi hedef ülke olarak belirledik." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin henüz arzulanan seviyede olmadığına dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye olarak 2002 yılından bugüne 174 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektik. Bunlar içinde ABD'nin payı yüzde 8 seviyesinde. ABD bu rakamla Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımlarda Hollanda'dan sonra ikinci sırada." dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin büyüme rakamlarının yılın son çeyreğinde toparlanacağını ve 2017 için güzel işaretlerin verileceğini kaydetti. Bu yılın yüzde 3'ler seviyesinde bir büyümeyle tamamlanacağını kaydeden Zeybekci, gelecek yıldan itibaren ülkenin yeniden hızlı büyüme trendine gireceğini ifade etti.

- "Spekülatif dalga ekonomik tedbir duvarını aşamayacak"

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin makro ekonomik olarak temellerinin sağlam olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de yaratılmaya çalışılan spekülatif dalganın önünde makro ekonomik tedbirlerle oluşturulmuş olan duvar var. Dalganın bu duvarı aşması mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Türkiye'nin yıllık ortalama dış borcu çevirmedeki ihtiyacının 5 milyar doların altında olduğunu bildirdi.

Merkez Bankasının Dövize müdahalesine değinen Zeybekci, "Merkez Bankası oyuna girdiği andan itibaren spekülatörlerin hacimleri, ebatları değişir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı ve halkın da destek verdiği Türk lirasını güçlendirme kampanyasının çok önemli olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.

Zeybekci, ayrıca Türkiye'nin 2017 yılı itibarıyla proaktif bir yol haritası izleyeceğinin altını çizdi.

AA