Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülke para birimlerindeki düşüşe büyüme verisinin etkisiyle Türk Lirası öncülük etti. Türkiye yılın 3. çeyreğinde beklenmedik biçimde %1.8 oranında daraldı. Bu, 7 yılda görülen ilk ekonomik daralma olarak kayda geçti. Bu daramla, Cumartesi günü gerçekleşen terör saldırılarıyla halihazırda kırılgan olan TL için baskı oluşturdu. Fed'in bu haftaki toplantısında faizleri de artıracağı beklentisiyle Lira 3.5415'e kadar yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.1 ile ikinci günde de geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.6 düştü.

Dubai'de DFM General Endeksi %2.2 artışla Nisan'dan beri en büyük artışa ilerledi. Kore wonu üç haftadaki en büyük iki günlük düşüşe hazırlanırken Çin MB'nin yuan fixingini 2008'den beri en düşük seviyelere çekmesiyle onshore yuan üçüncü günde de geriledi.

Rus rublesi %1.4 ile dolar karşısında 3 ayın en güçlü 2 günlük artışını kaydetti. Suudi Arabistan'ın üretimini anlaşmadan daha erken tarihte azaltacağı beklentisi bu artışta etkili oldu. Öte yandan Brent petrolün varil fiyatı 56.75 dolarla Temmuz 2015'ten beri en yüksek seviyeye çıktı. 

Rusya'da RTS Endeksi Mayıs'tan beri en büyük artışa hazırlanırken Moskova Borsası'nın ruble cinsinden gösterge endeksi MICEX %1.4 yükseldi.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinin borsaları da yükseldi. ADX General ve Katar QE Endeksleri %0.9 artarken Tadawul Endeksi %0.1 değerlendi.