Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ünlü & Co Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Murat Gülkan Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı. Gülkan, TL için içeride ve dışarıda çok olumlu bir konjonktür olmadığını söyledi.

Gülkan konuya dair "Daha bilimsel bir para politikası uygulasaydık bu dönemi daha az çalkantılı atlatabilirdik, sürpriz bir şekilde dış konjonktür de aleyhimize döndü. ABD 10 yıllık faizleri, Avrupa Merkez Bankası'nın taper'a yakın sözleri vs..Dolayısıyla kısa vadede Türk Lirası için çok olumlu iç ve dış konjonktür beklemek doğru olmaz" açıklamasını yaptı.

"NEGATİF AYRIŞMA DEVAM EDEBİLİR"

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay ise Bloomberg HT'ye güçlü dolar hikayesinin küresel piyasalarda etkili olmaya devam ettiğini belirterek "Bugüne de Dolar/TL 'de kuvvetli değer kaybıyla başladık. Hafta boyunca Fed beklentisi, Meclis'in gündemi, haftasonu yaşananların verdiği tedirginlikle Türk Lirası gelişen ülkelerden negatif ayrışmaya devam edecek gibi görünüyor" değerlendirmesini yaptı.

Bugün açıklanan veriye göre Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Böylece 27 çeyrektir büyüyen ekonomi 2009 yılından beri ilk kez küçüldü.

Hafta sonunda 44 kişinin ölümüne neden olan terör saldırıları ve sürpriz büyüme verisinin de etkisiyle kur gün içinde 3.55 seviyesine yaklaştı. Kur daha sonra sınırlı düşüşle 3.50 seviyelerinden işlem gördü. Yarın başlayacak ve Çarşamba günü açıklanacak Fed kararının tüm gelişen ülke paralarının yanı sıra Türk Lirası'nın hareketinde de etkili olması bekleniyor.Faiz oranının artırılma ihtimali %100 olarak fiyatlanıyor.