Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üçüncü çeyrek büyüme verilerine ilişkin, "Darbe girişimi atlatmış, hain terör saldırılarına maruz kalmış, uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından notu kırılmış bir ülkeyiz. Buna rağmen gelen veri çok da olumsuz değil." ifadesini kullandı.

Büyükekşi, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 27 çeyrek boyunca art arda büyüdüğünü, bu durumun ülke ekonomisinin yerel ve küresel tüm direnç ve olumsuz gelişmelere rağmen ne kadar sağlam temeller üzerinde durduğunu gösterdiğini kaydetti.

Yılın üçüncü çeyreğinin her şeyin üst üste geldiği bir dönem olduğunu ifade eden Büyükekşi, şu görüşleri dile getirdi:

"Rusya ile yaşanan sorunlar ve terör olayları nedeniyle turizm sektörü tarihinin en kötü sezonunu geçirdi. Temmuz ayında yabancı turist sayısı yüzde 37 azalırken, ağustosta yüzde 38, eylülde yüzde 33 düştü. Aynı dönemde net dış ticaret büyümeye negatif katkı verdi. Ramazan ve Kurban bayramları tatilinin uzunluğu sanayi üretimini olumsuz etkiledi. Darbe girişimi sonrası S&P, anlaşmamız olmamasına rağmen acele alınmış bir kararla ülke notumuzu indirdi. Moody's'in eylülde Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmiş olması, ülkemize ilişkin risk algısını ve iştahını belirledi. Bu gelişmeler büyümeyi tersine çevirdi. Ancak bardağın dolu tarafını görmek gerekir. Bir darbe girişimi atlatmış, hain terör saldırılarına maruz kalmış, uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından notu kırılmış bir ülkeyiz. Buna rağmen gelen veri çok da olumsuz değil."

Ekim ayı sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 2 artış gösterdiğini belirten Büyükekşi, Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi'nin, alınan kayıtlı ihracat sipariş miktarı ve toplam sipariş miktarındaki artış ile olumlu işaretler verdiğini, bu gelişmeler çerçevesinde son çeyrekte yüzde 2,5-3 civarında bir büyüme beklediklerini kaydetti.

Büyükekşi, "2017'nin büyüme ve ihracatın ivme kazanacağı bir yıl olmasını bekliyoruz. Hükümetimizin aldığı önemli kararlar var. Bunlar hem yatırım ortamını hem tüketimi hem de ihracatı olumlu etkileyecektir. Gelecek yıl net dış ticaretin de büyümeye pozitif katkı vermesi ile yine birçok gelişmiş ekonomiden daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşacağımıza inanıyoruz. İndiğimiz gibi çıkacağız." ifadelerini kullandı.

AA