Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

AMP Capital Investors Ltd dinamik yatırım fonu müdürü Nader Naemi, ABD seçimleri öncesinde Japon yeni karşısında ABD doları satın alarak doğru hamle yapmasının ardından, bu sefer Avustralya doları, Brezilya reali, Rus rublesi ve Türk lirası karşısında ABD doları sattı.

Sidney'de AMP Capital yöneticisi olan ve 20 yıla yakın yatırım tecrübesi bulunan Naemi, "Uzun dolar pozisyonları artık çok kolay hamleler gibi görünüyor. Benim mantığıma göre, bir hamle çok aşikar ise, o hamlenin yanlış olduğu çok aşikardır" dedi.

Commodity Futures Trading Commission verilerine göre, hedge fonlar ve diğer büyük spekülatörler uzun pozisyonlarını Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarmalarının ardından geçtiğimiz hafta net uzun dolar pozisyonlarını azalttı. ABD doları içinde bulunduğumuz çeyrekte, seçilmiş başkan Donald Trump'ın vergi indirimleri ve altyapı harcamaları vaadlerinin ekonomik büyüme ve enflasyonu destekleyeceği beklentisiyle yüzde 8 kadar yükselerek, Bloomberg göstergelerine göre Eylül 2008'den bu yana en iyi performansını göstermiş oldu. 

Naemi geçtiğimiz haftanın sonunda yaptığı açıklamada, dolar rallisinin sonlanmakta olduğunu ve bu noktadan sonra dolardaki güçlenmenin kısıtlı olacağını düşündüğünü belirtmişti. Naemi, piyasaların, Fed'in 2017'de diğer merkez bankalarından ayrışarak agresif biçimde politikasını sıkılaştıracağını fiyatladığını ancak Fed'in 2016'da noktasal grafik beklentilerindeki 4 faiz artırımı beklentilerine karşılık sadece 1 defa faiz artırdığını hatırlattı. Vadeli işlem traderleri 2017'de Fed'in 2 defa faiz artıracağını fiyatlarken Fed'in kendisi 3 faiz artırımı bekliyor.

Naemi, bu ay içerisinde ABD doları karşısında Rus rublesi, Brezilya reali ve Türk lirası satın alırken, bu ülkelerdeki yüksek faiz oranlarını/getirileri, toparlanan ekonomilerini ve "çok ucuz" değerlemelerini yaptığı hamle için gerekçe olarak öne sürüyor. Ruble ve real Kasım sonundan bu yana en iyi performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimleri arasında yer alırken, Türk lirası rekor düşük seviyeleri görmüştü.