Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:43'te güncellendi)

Yatırımcılar finans piyasaları için oldukça volatil geçen 2016 yılını kapatmaya hazırlanırken, dolar son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve petrol 17 ayın en yüksek kapanışından geri çekildi. ABD hisseleri üç haftanın en düşük seviyesine indi. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD para biriminin neredeyse tüm önemli para birimleri karşısında gerilemesi ile birlikte son dört günde ilk kez geriledi. S&P 500 Endeksi, 30 günlük ortalamanın yüzde 43 aşağısında seyreden bir işlem hacmiyle birlikte kayıplarını genişletti. Güçlenen yen, Japonya'da Topix Endeksi'nin bir ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirmesine yardımcı olurken, Avrupa hisse senetleri 2016 yılı kayıplarını daha da genişletti. Petrol, New York'ta dokuz gün içerisinde ilk kez düşerek 2010'dan bu yana gerçekleştirdiği en uzun rallisine son verdi. Altın, bakır ile birlikte kazançlarını genişletti. 

İşlem hacimleri yılın son haftasında küresel anlamda zayıf kaldı. Ham petrol, hisse senetleri ve Döviz piyasalarının tümünde işlem hacimleri düşüktü. Yatırımcılar, ABD seçimleri sonrası doları 10 yılı aşkın süredir olan en yüksek seviyesine taşıyan varlık hareketlerini değerlendirirken paralarını yeniden tahsis ediyor olabilir. 

Tokyo'da Ichiyoshi Investment Management Co. icra yetkilisi Mitsushige Akino, "Trump'ın başkanlığına ilişkin beklentiler sona yaklaşıyor ve realite üzerinde odaklanmaya başlıyoruz," dedi ve "Yatırımcıların bu noktadan sonra ABD ekonomik göstergelerine yönelik daha tedirgin bir tutum takınmasını bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 0.5 geriledi. Dolar böylece haftalık kazançlarını silmiş oldu.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselirken, yen yüzde 0.4 ile 19 Aralık'tan bu yana en hızlı çıkışını yaptı. Avustralya doları ve Yeni Zelanda doları yüzde 0.4 güçlendi.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:05'te yüzde 0.1 düşerek 2,247.44'e geldi. Dow Jones Endeksi 19,810 civarında seyretti. 

*Stoxx Europe 600 Endelsi Çarşamba günü son bir yılın en yüksek kapanışını yapmasının ardından yüzde 0.4 geriledi. Endeks 2016 yılında yüzde 1.5 düştü.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Gösterge endeks yılı yüzde 1.2 aşağıda kapamaya ve son beş yılda ilk kez yıllık bazda düşüş göstermeye yöneldi. 

 

Emtia

*Ham petrol, ABD'de özel sektörün açıkladığı stok verisinin yükseliş göstermesinin ardından yüzde 0.2 gerileyerek varil başına 53.95 dolara indi. Ham petrol Çarşamba günü New York'ta 54.06 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

*Altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,145.01 dolara çıktı. Metal 11 ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşüşle yüzde 0.18'e gerilerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan düşüşle yüzde 2.48'e indi ve Çarşamba günkü beş baz puanlık kaybı genişletti.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan düşüşle yüzde 2.78'e indi.

(21:43'te güncellendi)