Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ortaköy'de 39 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısına ilişkin çeşitli ülkelerden kınama ve taziye mesajları geldi.

ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, masum insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Obama, ihtiyaç halinde Türk yetkililere gerekli destek ve yardımın yapılması hususunda da ekibine talimat verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da açıklamasında, "ABD, İstanbul'daki korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." derken, NATO üyesi müttefik Türkiye ile terörün her türlüsüne karşı dayanışma haline olduklarını da vurguladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği hesabından Büyükelçi John Bass'in "İstanbul'daki bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybedenler için yas tutuyor ve sorumluların adalete teslim edilmesi sürecinde Türkiye'nin yanında duruyoruz" açıklaması paylaşıldı.

İsrail

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, resmi Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce yaptığı açıklamada, "Kalplerimiz, Türk halkıyla birliktedir. Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Dualarımız, yakınlarını kaybedenlerle ve yaralılarladır." ifadelerini kullandı.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise hükümetinin haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, "Terörizme karşı savaş, küresel hale gelmiştir.” diyerek, terör eyleminde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulundu.

Öte yandan, İsrail Devlet Radyosunun haberine göre, İstanbul’daki terör eylemi sonrasında İsrail vatandaşı Arap asıllı Leyan Zahir Nasır adlı 19 yaşındaki genç kızla iletişimin kesildiği belirtildi.

Radyo, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen’in, “Olayda ölenlerin kimliklerinin tespit edilmesi vakit alacaktır.” şeklindeki sözlerini aktardı. Öte yandan Cohen’in, İsrail’in kuzeyindeki Tira bölgesinden Arap asıllı bir genç kızın da olayda yaralandığını söylediği ifade edildi.
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh de İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından Türkçe, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınıyor ve kalbi taziyelerimi sunuyorum. Yeni yılda, aynı kararlılıkla: terör asla kazanamayacak." mesajını paylaştı.

İngiltere

İngiltere, İstanbul'daki terör saldırısının ardından Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Boris Johnson resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "İstanbul'da bir gece kulübüne düzenlenen alçakça terör saldırısının ardından düşüncelerimiz Türkiye ile birliktedir. Türk dostlarımızla omuz omuza duruyoruz." ifadelerini kullandı.


İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının lideri David Lidington da sosyal medya adresinden, "Türkiye'nin seçilmiş hükümetiyle ilgili kim ne düşünürse düşünsün, hiçbir şey İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını haklı çıkaramaz." diye yazdı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore şahsi hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni yıla girerken Türkiye'de daha fazla acı ve kalp sızısı görmekten son derece üzgünüm ve şok içindeyim. Bu canice saldırıyı mutlak surette kınıyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralananlara hızlı bir iyileşme süreci diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, "Kanada, İstanbul’da meydana gelen korkunç saldırıda hayatını kaybeden mağdurların ailelerine başsağlığı ve bu saldırıda yaralananlara acil şifalar diler." dedi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, "Kalbim, İstanbul'da teröristlerce öldürülenlerin aileleri, sevenleri ve yaralananlarla." mesajını paylaştı.

İsveç

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve Türkiye'yledir." ifadelerini kullandı.
İsveç Dışişleri Bakanlığı da İstanbul'da bulunan vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık açıklamasında, İsveç vatandaşlarına seyahat uyarısı yapılmadı ancak İstanbul'da bulunanlardan zorunlu kalmadıkça sokağa çıkmamaları istendi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2017, İstanbul'da trajik başlangıç. Kalbim, yeni yılı kutlayan insanlara yönelik saldırıdan etkilenenler ve Türk halkıyla." dedi.

Avrupa Birliği

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 2017'nin, İstanbul'da bir saldırıyla başladığını belirterek, "Kalbim hayatını kaybedenler ve sevdikleriyle. Bu tür olayları önlemek için çalışmaya devam edeceğiz." mesajını paylaştı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Göç ve Vatandaşlık İşleri Sorumlusu Üyesi Dimitris Avramopoulos, sosyal medya hesabındaki açıklamasında "İstanbul'da masum vatandaşlara yönelik saldırı karşısında dehşete düştüm. Kalbim, bu gece Türkiye ve hayatını kaybedenler ve aileleriyle." ifadesini kullandı.

Bu arada, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da Reina'yı hedef alan saldırısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Sabah erken saatlerde İstanbul'da meydana gelen terör saldırısını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirten Juncker, mesajında şu ifadelere yere verdi:

"Kendi adıma ve tüm AB Komisyonu adına, size yürekten başsağlığı dilemek, hayatını kaybedenler ve sevenleriyle olan dayanışmamı ifade etmek isterim. Terörizmi püskürtmek, ortak sorumluluğumuz. Sizi ve sizin nezdinizde Türkiye halkını temin ederim ki, bu çabadaki devam eden desteğimize güvenebilirsiniz."

Avrupa Parlamentosu

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, "Bir kutlama gecesi olması gerekiyordu: Teröristler, şiddet, ölüm ve ümitsizlik gecesine dönüştürdü. Kalbim, İstanbul ve Türkiye'yle." mesajını paylaştı.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, "Bu, oldukça üzücü bir haber. Kalbim ve dualarım bu gece Türkiye'yle." dedi.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, gece kulübünde yılbaşı kutlaması için toplananlara karşı düzenlenen acımasız saldırı haberinin kendilerini son derece sarstığını bildirdi.

İlham Aliyev, mesajında, "Sivillere karşı yapılan bu hain saldırı nedeniyle son derece öfkeliyiz. Teröre karşı en sert, kararlı ve sürekli mücadeleyi destekliyoruz. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Ortaköy'de gece kulübüne düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına taziye dilekleri iletildi.

Yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, "Çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hain ve alçakça saldırıyı gerçekleştirenler hiçbir zaman kardeş Türkiye'nin terörle mücadele azmini ve kararlılığını sarsamayacaktır. Kardeş Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğumuzu bir daha vurguluyoruz." ifadeleri yer aldı.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabındaki açıklamada, ''Derin bir dehşet içindeyiz. Üzüntülerimiz İstanbuldaki insanlarla beraber." denildi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği de sosyal medya hesabında, "Derin sarsıntı içindeyiz. Türkiye ve İstanbul halkının yasını paylaşıyoruz." mesajını paylaştı.

Avusturya

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sosyal medya hesabında, "İstanbul’da yeni yıla korkunç başlangıç. Hayatını kaybedenlerin aile ve dostlarına içten başsağlığı diliyorum." açıklamasını yaptı.

Belçika

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, "Yeni yıl, İstanbul'da korkuyla başladı. Kalbim hayatını kaybedenler, yakınları ve Türkiye halkıyla" dedi.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da yeni yıl gecesi düzenlenen ve en az 39 kişinin ölümüne sebep olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum. Fransa, bu olay karşısında Türkiye'yle dayanışma içindedir ve müttefikleriyle bu belaya karşı mücadelesini acımasızca sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da Twitter hesabından yayımladığı mesajda, "Tüm kalbimizle bu sembolik gecede korkunç bir saldırıya uğrayan Türkiye'nin yanındayız." ifadelerine yer verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, "Tüm kalbim, bu sembolik gecede saldırıya uğrayan Türkiye'yle." ifadesini kullandı.

Macaristan

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım'a yolladığı taziye mesajında, masum insanları hedef alan terör saldırısından büyük üzüntü duyduğunu, saldırıda yakınlarını kaybedenlere taziye dileklerini ilettiğini belirtti.

Macaristan'ın, Türkiye'nin müttefiki olduğunu ve terörle mücadele konusunda Türkiye'nin çabalarını desteklediğini vurgulayan Orban, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin ve Türklerin uluslararası terörizme karşı mücadelesine Macaristan'da büyük değer veriyoruz. Bu insanlık dışı saldırı hükümetimin, terörle mücadele ve Türkiye'nin çabalarını desteklemek konusunda çabasını güçlendirecektir.''

Filistin

Filistin Resmi Haber Ajansı WAFA’ya göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziyelerini sunarak, terör eylemini kınadı.

Terör ve sorumlularına karşı bölge devletleri arasında ve uluslararası alanda koordinasyonun güçlendirilmesi, uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Filistin’in Türk Devleti ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu vurgusu yapıldı.

Meksika

Meksika hükümeti adına Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’daki terör saldırısının şiddetle kınandığı belirtildi.

Meksika’nın sivilleri hedef alan bu saldırıları tamamen reddettiği vurgulanan açıklamada, Türk halkına, hükümetine ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunuldu. Meksika'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğuna işaret edildi.

Açıklamada ayrıca, İstanbul’daki Meksika Konsolosluğunun Türk makamlarıyla irtibat halinde olduğu ve şimdiye kadar saldırıdan etkilenen herhangi bir Meksika vatandaşının bulunmadığı kaydedildi.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti. Kasımi ayrıca, saldırı nedeniyle tüm Türk halkı ve hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini sundu.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısının şiddetle kınandığı, Katar'ın terör ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğu belirtildi.

Terör ve sorumlularına karşı dünya devletleri arasında koordinasyonun güçlendirilmesi, uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, "Türkiye ile dayanışma içerisinde olan Katar, Türkiye'nin barış ve güvenliğinin kökleştirilmesi için harcadığı çabalara tam destek veriyor." denildi.

Yunanistan

Yunanistan, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul’da bir gece kulübünde düzenlenen, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği barbarca terör saldırısını kesin şekilde kınıyoruz. Türk halkına olan tam dayanışmamızı ifade ediyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine samimi şekilde başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz” ifadesi kullanıldı.

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıda yaşamını yitirenler için başsağlığı dileğinde bulunarak "Çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan vahşi terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türk halkına şartsız desteklerimizi belirtmek isteriz." ifadelerine yer verildi.

Pakistan

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan hükümetinin bu çirkin saldırıyı en kuvvetli şekilde kınadığı vurgulanarak "Terörizmle mücadelede Türk hükümeti ve halkıyla olan güçlü ve sarsılmaz dayanışmamızı ve Türkiye'nin barış, istikrar, kalkınma ve iç dengesini hedef alan böyle çirkin saldırıların asla başarılı olamayacağına dair inancımızı yineliyoruz." ifadesine yer verildi.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısına çok öfkelendim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkıyla dayanışma içindeyiz" ifadesini kullandı.

Başbakan Giorgi Kvirikaşvili de Twitter hesabından paylaştığı mesajda, saldırının kendisini dehşete düşürdüğünü belirterek "Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle" ifadesine yer verdi.

Kazakistan

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da saldırıya yazılı açıklamayla tepki verdi. Onlarca kişinin ölümüne neden olan İstanbul’daki terör saldırısının şiddetle kınandığı vurgulanan açıklamada, saldırının iğrenç bir suç olan terörizmin bir tezahürü olduğu kaydedildi.

Kırgızistan

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Mesajında, saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini derin üzüntüyle öğrendiğini vurgulayarak bu terör eyleminin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

"İstanbul’daki terör eylemi korkunç ve insanlık dışı" ifadesini kullanan Atambayev, Kırgızistan'ın terör eylemini şiddetle kınadığını kaydederek saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

Irak

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'daki çirkin saldırıyı kınıyoruz. Masum insanların kanını döken terör yuvalarını vurmak ve terörü yok etmek için en üst düzeyde koordinasyon kurulması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal de AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki bir gece kulübünü hedef alan saldırının kınandığını söyleyerek, "Irak, devletlerin teröre karşı verdiği mücadelenin, siyasi hesapların ötesine çıkılarak bölge ülkeleri arasında koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyor." dedi.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti.

Ürdün

Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan haberde, hükümet sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumuni, "Türkiye ve diğer ülkeleri hedef alan terör saldırılarıyla mücadele kapsamında, bu felaket ile arkasında yer alanların tam anlamıyla ortadan kaldırılması için sarf edilen uluslararası çabaların artırılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Açıklamada, Türkiye ve tüm bölgeyi hedef alan terörle mücadelenin önemi vurgulanarak, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileğine yer verildi.

Bahreyn

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlar ile ülkede ikamet edenler başta olmak üzere güvenlik ve istikrarını sağlamak için gerçekleştirdiği icraatlar kapsamında Bahreyn'in kardeş ülke Türkiye'nin yanında yer aldığı belirtildi.

Bahreyn'in terörün her türlüsü karşısındaki değişmez tutumunun vurgulandığı açıklamada, tüm dünya ülkelerini temelden tehdit eden terör olgusunun kökünün kazınması için uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, bu çirkin saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve hükümete başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi.

İİT, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınayarak, terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, yaptığı yazılı açıklamada, Ortaköy'de gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınadı. Useymin, İİT'nin terörle mücadelede, Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter Useymin ayrıca saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türkiye halkına ve yönetimine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

KKTC terör saldırısını kınadı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yayımladığı başsağlığı mesajında, "İstanbul 2017'ye yine terörle girdi ne yazık. Gece kulübünde masum insanlara yapılan vahşi saldırıyı kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de terörün her nereden ve kimden ne şekilde gelirse gelsin insanlık suçu olduğunu belirterek “İstanbul'da bir eğlence mekanında yılbaşı kutlaması yapan insanlara yönelik alçakça terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Yeni yılın ilk günü İstanbul'da düzenlenen terör saldırısı, Kıbrıs Türk halkını da derinden üzmüştür.” değerlendirmesinde bulundu.

Lübnan

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Saldırıyı kınayan ve terörle mücadelede iş birliği çağrısı yapan Avn, saldırıda yaralanan Lübnan vatandaşlarının sağlık durumu hakkında da bilgi aldı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de ülkesinin Türk halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirtti. Hariri ayrıca, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Öte yandan Lübnan Dışişleri Bakanlığı,  terör saldırısında yaralanan vatandaşlarının durumunu takip etmek üzere İstanbul'a bir heyet göndereceğini açıkladı.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı da Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını "şiddetle ve en güçlü" ifadelerle kınadıklarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, halkların güvenlik ve istikrarına zarar veren bu terör örgütlerinin kuşatılması gerektiği belirtilerek, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, din ve ırk ayrımı yapılmaksızın, tüm dünya halklarını tehdit eden terör olgusunun sona erdirilmesi için uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Tunus

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada "Tunus, bir kez daha farklı uyruklardan masum insanları hedef alan, korkak terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." ifadeleri yer aldı.

Ölenlerin ailelerine taziye ve yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada "Tunus, kardeş Türk halkıyla tam bir dayanışma içindedir. Türk hükümetinin ülke güvenliği için yerine getireceği icraatları desteklemektedir." denildi.

Saldırıda 2 Tunus vatandaşının hayatını kaybetmesinden duyulan üzüntünün de dile getirildiği açıklamada Ankara'daki Tunus Büyükelçiliği ve İstanbul'daki konsoloslukta koordinasyon birimlerinin kurulduğu aktarıldı.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da terör saldırısının şiddetle kınandığı, Kuveyt'in terör ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Hiçbir semavi din ve insanlık değerleriyle bağdaşmayan ve insanlığı hedef alan bu menfur terör saldırısı çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Türk halkına, hükümetine ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz."

Papa Franciscus terör saldırısını kınadı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Aziz Petrus Meydanı'nda yaptığı konuşmada, "iyi dilek ve umut gecesi" olarak adlandırdığı yeni yıl gecesi düzenlenen terör saldırısına ilişkin üzüntülerini belirtti.

Dualarının saldırıda hayatını kaybedenler, onların aileleri, yaralılar ve tüm Türkiye halkıyla olduğunu ifade eden Papa, dünyada pek çok insanın terör nedeniyle kederli olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Avrupa Konseyi ve AKPM İstanbul'daki terör saldırısını kınadı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, yayınladıkları mesajla saldırıyı kınadı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, sosyal medya kanalıyla yaptığı açıklamada, "Son terör saldırısı sonrası, Türk halkı, üyemiz olan Türk devleti ve saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ile teröre karşı duruyoruz" ifadelerini kullandı.

"Birlikte terörizmden daha güçlüyüz"

AKPM Başkanı Agramunt da teröre karşı AKPM tarafından yürütülen "Korku yok, nefret yok" kampanyasına dikkati çekerek "Birlikte terörizmden daha güçlüyüz" mesajını paylaştı. Agramunt, Türkiye ile dayanışma çağrısında bulundu.

Çin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı yazılı açıklamada, Pekin yönetiminin terörün her türlüsüne şiddetle karşı çıktığını, bölgesel ve küresel barışı sürdürmek için Türkiye ve uluslararası toplumla çalışmayı istediğini vurguladı.

Çin’in söz konusu terör saldırısını şiddetle kınadığını belirten Hua, ayrıca Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na söz konusu saldırı için taziyelerini ilettiğini kaydetti.

AGİT

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) yapılan yazılı açıklamaya göre, Avusturya Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı Sebastian Kurz ile AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier saldırıyı kınadı.

Kurz, "Yeni yıl kutlamaları yapan masum insanlara yönelik kanlı ve hain saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyorum. Türk dostlarımızın yanındayız." ifadesini kullandı.

Türk toplumu ile dayanışma içinde olduğunu belirten AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ise topluma bir başka korku salma girişimi olan teröre karşı güçlü bir cephe oluşturulması gerektiğini söyledi.

Olayda hayatını kaybedenlere başsağlı dileyen Kurz ve Zannier, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Yeni yıl gecesi İstanbul'da gerçekleştirilen acımasız terörist saldırıyı kesinlikle kınıyorum. Düşüncelerim kurbanların aileleriyle birlikte. Terör durdurulacak" ifadesine yer verdi.

Başbakan Vladimir Groysman da Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Türkiye'de şok edici trajik terör saldırısı. Terörizmi hiç bir şey haklı kılmaz. Saldırıda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına içtenlikle başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Kosova

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, Kosova'nın Türk halkının yanında olduğunu ifade ederek, "İstanbul'da düzenlenen terör saldırısı, hepimize karşı yapılan bu tehdide karşı mücadelemizde kararlı olmamız gerektiğinin göstergesidir. İstanbul'da yapılan saldırı tüm dünyaya yapılmış bir saldırıdır." sözlerine yer verdi.

Terörün insan hayatını yıkmayı amaçladığını ve dünyada barışın sağlanmaması için çalıştığını belirten Thaçi, terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, "Bu tarz saldırılar demokrasiyi risk haline getirmeyi amaçlamaktadır." ifadesine yer verdi.

Arnavutluk

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, vatandaşların yeni yılı kutladığı esnada İstanbul'da düzenlenen terör saldırısı karşısında "sarsıldığını" ifade ederek, "Dualarımız ve yüreklerimiz hayatını kaybeden vatandaşların ve ailelerin yanındadır." dedi.

Danimarka

Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada “2017’ye trajik bir başlangıç. Yılın ilk gününde düşüncelerim alçak saldırının ardından geride kalanlarla #Istanbul” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul Ortaköy’deki terör saldırısını kınadı. Samuelsen mesajında, "Dehşet verici terör saldırısını kınıyorum #Istanbul #Turkey. Düşüncelerim mağdularla ve yakınlarıyla. 2017 yılı umarım daha barışçıl bir yıl olur" ifadelerine yer veridi.

İsviçre

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter de terör saldırısında hayatını kaybedenler için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na taziyelerini iletti.

Dışişleri Bakanlığının, ülkenin resmi yayın kurumuna yaptığı yazılı açıklamaya göre; Burkhalter, Çavuşoğlu'na, Ortaköy'deki terör saldırısı nedeniyle dehşete kapıldıklarını ifade etti.

Avustralya

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Avustralya hükümeti elim terör saldırısını kınıyor. Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesini kullandı.

Avustralya’nın Türkiye büyükelçisi James Larsen de sosyal medyada yaptığı paylaşımda, saldırının şok edici olduğunu ve ülkesinin sağduyudan yoksun bu şiddeti bütünüyle kınadığını belirtti. Larsen, "Düşüncelerimiz ve dualarımız saldırının kurbanlarıyla. Bu trajik günde, Türk hükümeti ve halkını destekliyoruz." sözlerine yer verdi.

Bulgaristan

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, terör saldırısı nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mesajı gönderdi.

Borisov, mesajında, “Terör bir kez daha çirkin yüzünü gösterip İstanbul’u kana boğdu. Farklı ülkelerden onlarca insan kurban oldu. Bulgaristan, bu zor anda komşu ve müttefiği olan Türkiye ile dayanışma içindedir.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da sosyal medya hesabından, şu mesajı paylaştı:

“İstanbul’da yılbaşı kutlaması teröristlerce kana bulandırıldı. Onlarca masum insan yaşamlarını yitirdi. Bu zor anda Türkiye Cumhuriyeti ile dayanışma içindeyiz. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralıların çabuk iyileşmelerini diliyoruz. Bulgaristan, AB ve NATO üyesi olan Türkiye’nin komşu ve dostu olarak sivillere karşı saldırıları kınayarak, terörizme karşı genel dayanışmaya katılıyor.”

Dünya Müslüman Alimler Birliği

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Genel Sekreteri Ali Karadaği, yayımladığı mesajda, "Sivilleri hedef alan bu gibi saldırılar ancak İslam'ın ve ümmetin düşmanlarına hizmet etmektedir." ifadesine yer verildi.

Mesajda, İslam'ın barış, güvenlik ve esenlik dini olduğuna işaret edilerek, "Failleri ve destek verenleri kim olursa olsun bunlar terör saldırılarıdır ve suçtur. Masum sivillerin hayatını kaybetmesine neden olan şiddetin her türlüsünü kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Mesajda ayrıca Irak'ın başkenti Bağdat'ta önceki gün bir çarşıyı hedef alan 27 kişinin hayatını kaybettiği eş zamanlı intihar saldırıları da kınandı.

Cezayir

Cezayir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulaziz bin Ali Şerif de yayımladığı yazılı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadı.

Ali Şerif, Cezayir resmi haber ajansı APS'de yayımlanan yazılı açıklamasında, terörün ayırt etmeksizin masum insanların hayatlarını almak, halkı ve toplumları ümitsizliğe düşürmek ve korku yaymak hedefiyle barış ve güvenliği hedef aldığına işaret etti.

Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içerisinde olunduğu kaydedilen açıklamada, "Bu tehlikeli terör sorununun önüne geçilmesi için uluslararası düzeyde hızlı, kapsamlı ve gerekli yanıtın verilmesi gerektiği" vurgulandı.

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İspanya'nın İstanbul’daki vahşi terör saldırısını dehşet ve infial içinde öğrendiği belirtildi. İspanya hükümetinin bu menfur saldırıyı en kesin ve en şiddetli şekilde kınadığının altının çizildiği açıklamada, suçluların en kısa sürede adalete hesap vermesi temennisinde bulunuldu.

İspanyol hükümeti ve halkı adına hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin başsağlığı ile yaralılara acil şifa dileklerinin iletildiği açıklamada, İspanya hükümeti ile halkının, Türk hükümeti ve halkına bu zor zamanlardaki dayanışma duyguları ifade edildi.

Açıklamada, "Türkiye, güvenlik güçleri, adalet ve hukuk devletinin çalışmaları ile uluslararası işbirliği sayesinde son verilecek olan terör tehdidine karşı verdiği mücadelesinde İspanya’ya her zaman güvenebileceğini bilmektedir." ifadesi kullanıldı.

Romanya

Romanya Dışişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamada da Romanya'nın, hayatını kaybedenler için duyduğu derin üzüntü ve ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerine yer verildi.

Rusya

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ile Moldova'nın Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzarları da Dışişleri Bakanlığını arayarak taziyelerini iletti.

Moldova

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı muhatap mesajında saldırıyı kınadı.

Somali

Somali Enformasyon, Kültür ve Turizm Devlet Bakanı Mohamud Abdi Hassan, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliğine, söz konusu terör saldırısını kınayan, hayatını kaybedenler için taziyelerini ve yaralılara acil şifa dileklerini vurgulayan bir e-posta mesajı gönderdiğini ifade etti.

Tataristan Özerk Cumhuriyeti

Rusya Fedarasyonu Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov'un terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a taziye mesajları gönderdiğini kaydeden kaynaklar, Yunanistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi George Yennimatas'ın da Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğine telefon ederek, hem kendisi hem de Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos adına, bu vahşi terör saldırısını şiddetle kınadığını ve taziyelerini bildirdiğini ifade etti.

Litvanya

Litvanya Dışişleri Bakanlığı da resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, terör saldırısını şiddetle kınayarak, kayıplar için taziye ile yaralılara acil şifalar dileklerini sundu.

Bu alçak saldırının sadece Türkiye’yi değil, tüm uluslararası toplumu hedef aldığının altının çizildiği açıklamada, Litvanya'nın, terörle mücadelesinde Türkiye'ye desteği vurgulanarak terör sınamalarıyla yüzleşmeye de hazır olduğu teyit edildi.

AA