Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) araştırmacısı Ma Jun, resmi haber ajansı Xinhua'da çıkan habere göre, nakit işlemlerine ve deniz aşırı transferlere ilişkin yeni düzenlemelerins ermaye kontrolleri olmadığını söyledi.

Xinhua'da Pazar günü çıkan haberde, PBOC'un Cuma günü yayımladığı yeni yükümlülüklerin hükümetin gizli bir biçimde sermaye kontrolleri uygulamakta olduğu endişelerini artıdığı kaydedildi.

PBOC'un araştırma ofisi baş ekonomisti Ma, "Bu düzenlemeler sermaye kontrolleri değil," dedi ve bireyler için yıllık 50,000 dolar olan Döviz alım kotasının değişmediğini ve yeni kuralların işletme yatırımları ve yurtdışı operasyonları veya denizaşırı seyahat ve eğitim gibi normal faaliyetleri etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Ma'nın yorumları, yuanın 20 yılı aşkın sürenin en büyük yıllık kaybını yaşamasının ardından yoğunlaşan sermaye çıkışları baskısını potansiyel olarak artırabilecek bir düzenleme olan bireyler için 50,000 dolar olan sınırın 1 Ocak'tan itibaren yeniden koyulmasının ardından geldi. PBOC, Cuma günü yaptığı açıklamada, para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelenin bir parçası olarak, bankaların 1 Temmuz'dan itibaren sınır ötesi müşteri işlemlerini bildirmelerine ilişkin kuralları daha da sıkılaştıracağını kaydetmişti.