Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:48'de güncellendi)

ABD hisseleri ve dolar, analistler ve ekonomistler yatırımcıların Trump'ın uygulayacağı politikaların piyasa üzerindeki etkilerine ilişkin kendilerinden fazla emin olabileceklerini öne sürerken petrolün 18 ayın en yüksek seviyesinden gerilemesinin ardından kazanç elde etti. 

S&P 500 Endeksi, kenisini yüzde 1 yukarı çeken rallinin 4'te 3'ünü sildi. Petrol, 18 ayın en yüksek seviyesinden geriledi ve varil başına 2 dolardan daha fazla düştü. Dolar, 2002'den bu yana olan en yüksek seviyesine taşıyan kazançlarını kesti. Avrupa hisse senetleri, "boğa piyasası"na girdi. Almanya'da enflasyon geçtiğimiz ay iki katına çıktı. Ford'un Meksika'da yapacağı 1.6 milyar dolarlık yatırımdan vazgeçmesinin ardından Meksika Peso'su geriledi. 

Asya'da başlayan ve daha sonra Avrupa'ya yayılan riskli varlık alımlarındaki ralli, Trump'ın uygulayacağı politikaların ABD ekonomisi için beklenmedik sonuçlart yaratabileceği uyarılarının ardından hızını kesti. Lawrence Summers, ABD'nin korumacı tedbirlee alabileceği ve dış politikada "olağanüstü belirsizlik" yaratan mevzulara ilişkin politikalarda değişikliğe gidilebileceği konularının altını çizdi. Eurasia Group analistleri, Trump politikalarının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir seviyede küresel istikrarsızlığa yol açabileceğini söyledi.  

Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:09'da yüzde 0.3 yükselerek 2,246.57'ye ulaştı ve başkanlık seçimlerinden bu yana gerçekleştirdiği ilk üç gün üst üste düşüşe son vermeye yöneldi. 

*Ford, Meksika'da yatırım yapmayacağını açıklamasının ardından kazançlarını genişletti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.6 tırmanarak boğa piyasasına giriş yaptı. 

Tahviller

*Hazine Tahvilleri gerilerken 10 yıl vadeli tahvil faizleri 3 baz puan artarak yüzde 2.47'ye çıktı.

Emtia

*Petrol, 6 Haziran 2015'ten bu yana olan en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 1.5 düşerek New York'ta varil başına 52.92 dolara indi. 

*Altın vadelileri, fazla değişmeyerek New York'ta ons başına 1,151.30 dolardan işlem gördü. 

Para birimleri

*ABD Dolar Endeksi yüzde 0.6 yükselerek 2002 yılının Aralık ayından bu yana olan en yüksek seviyesinden kapanmaya yöneldi. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 118.19'a indi.

*Türk Lirası, Salı günü yüzde 1.7 düşerek rekor düşük seviyesini tazeledi ve büyük paralar arasında en çok değer kaybeden oldu. 

(21:48'de güncellendi)