Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların yükselişi ABD ekonomisinin 2017'de göreceği “en büyük kasis” olabilir. Bu durum, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın büyümeyi hızlandırmaya yönelik tedbirler alıp almamasına göre iyi veya kötü anlama gelebilir.

Doların 10 önemli piyasa parası karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 8 Kasım başkanlık seçimlerinden bu yana yüzde 5.7 yükseldi. Vergi indirimleri, yüksek kamu harcamaları ve gevşek regülasyonlara ilikşin beklentilerin, gösterge endeksin yükselişinde önemli etkisi oldu. Tüm bunlar büyümeyi tetikleyip Fed'e ilikşin soruları artırabilir.

Teşvik beklentileri sürerken, işsizlik yüzde 4.6 ile resesyon öncesi dönemde bulunuyor ve enflasyon Fed'in yüzde 2'lik hedefine yakın seyrediyor. Trump'ın maliye politikaları hesaba katılmadığı durumda bile Fed, Aralık ayında gelecek yıla ilişkin faiz artırımı beklentilerini ikiden üçe yükselterek ekonomiye dair güvenini ortaya koydu.

Boston'da “Piyasa ABD'de gelecek yıl durum mükemmel olacakmış gibi fiyatlama yaptı” diyen State Street Corp. kıdemli makro stratejisti Lee Ferridge, “Eğer maliye politikasının bazı kısımları ertelenir ya da yumuşatılırsa, veya herkesin beklediği byüme etkisi gerçekleşmezse, gelecek yıl büyüme dolar ve yüksek tahvil faizi etkisinden dolayı daha düşük olur” şeklinde devam etti.

Bloomberg News