Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JP Morgan bugün açıklanan enflasyon verisinin ardından yayınladığı raporunda, "Güçlü dolar geçişkenliği ve kendine özgü faktörler (yumurta fiyatlarındaki artış gibi) Aralık ayında TÜFE'nin beklenenden daha sert biçimde yükselmesine neden oldu" dedi.

JP Morgan analistleri, alkol ve tütün ürünlerinde vergi artışı ve ve küresel enerji fiyatlarındaki artış gibi diğer bazı faktörlerin de enflasyondaki yükselişte etkili olduğunu kaydetti.

Raporda, "İç talep ve enflasyondaki artışın en azından kısmen tek seferlik faktörlerden kaynaklanması nedeniyle 2017 sonu enflasyon tahminimizi değiştirmeyerek yüzde 8.2 seviyesinde tutuyoruz" denildi.

JP Morgan, enerji fiyatlarının artması ve TL'sında beklenenin ötesinde gerileme nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü riskler bulunduğunu belirtti.

Raporda, "Daha da önemlisi, yıl sonu enflasyon beklentimiz değişmese de beklenen enflasyon patikası yukarı kaydı. Artık, yıllık enflasyonun Nisan itibariyle yüzde 10'u (önceki yüzde 9.2) görmesini bekliyoruz" denildi.

Enflasyonun önümüzdeki dönemde izleyeceği yolun enflasyon beklentilerinin daha da kötüleşmesine neden olacağı belirtilirken, bu kredibilite kaybı ve süren siyasi belirsizliklerin TCMB üzerindeki baskıyı artıracağı ifade edildi. TCMB'nin halihazırda, son dönemde TL'de yaşanan düşüş ve bu gerilemenin enflasyon, finansal istikrar ve Tüketici Güveni üzerindeki etkilerinden kaygılı göründüğü kaydedildi. 

JP Morgan, TCMB'nin para politikası tepkisinin zayıf ekonomik faaliyet ve siyasi oyunculardan düşük faiz yönündeki talepler nedeniyle kısıtlı olacağını tahmin ediyor.