Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yuana ve bu yılki sermaye çıkışlarına ilişkin olası senaryoların üzerinde durulduğu ve acil durum planları hazırlandığı belirtildi.

Konuya ilişkin bilgi sahibi kaynaklara göre yetkililer, stres testler, modeller ve saha araştırması gerçekleştirdi. Verilen bilgiye göre finansal regülatörler, bazı kamu şirketlerini şimdiden yabancı para satmaları konusunda teşvik etmiş durumda ve gerekli görülmesi durumunda şirketlerin ellerindeki varlıkların bir kısmını geçici olarak yuana çevirtebilirler.

Konuyla ilgili yorum için döviz kuruna ilişkin düzenleyici kurum olan Devlet Döviz Kuru İdaresi'ne gönderilen faksa cevap verilmedi.

Hükümetin söz konusu planlarında, güçlenen dolar karşısında yuanın üzerindeki baskının artması, sermaye çıkışlarındaki artış ve Donald Trump'ın Çin politikalarına ilişkin endişeler etkili oluyor. Beijing'de politika yapıcılar, yakın zamanda döviz piyasasında kontrolü sıkılaştırmaya gitti. Otoriteler tarafından yerel parayı dövize çevirmeye ilişkin koşulların zorlaştırılması ve yurt dışına para aktarımlarında bankaya bildirimlerin zorunlu hale getirilmesi gibi tedbirler alındı.