Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore ve Türkiye'deki siyasal belirsizlikler nedeniyle para birimleri TL ve won dolara karşı en büyük değer kaybını gerçekleştirdi.

Dolara karşı Won %1.3, TL %1.5 değer kaybetti. MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi 3 haftadan fazla sürenin en büyük düşüşüne ilerledi. Güney Kore'de Devlet Başkanı'nın istifa etmesinin yanı sıra Japonya'nın Güney Kore'deki elçisini çekmesi ülkede gerilime neden oldu.

Türkiye'de de son dönemde artan terör saldırıları ve yeni anayasa görüşmeleri belirsizliğe neden olurken TL'nin de değer kaybetmesinde etkili oldu.

Allianz SE ekonomi baş danışmanı Mohammed El-Erian, "Piyasalar doların çok hızlı ve çok fazla artmasından endişe duyması gerekir" yorumunu yaptı. 

Dolar/TL 3.70'i aşarak tarihi zirvelere yükseldi. Won dolara karşı 1,208.3 ile 2 aydan fazla sürenin en büyük düşüşünü kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.4 gertiledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise ABD'de iyi gelen tarım dışı istihdam ve ücret verisi sonrası 2. günde de yükseldi. İyi gelen veri Fed'den bu yıl faiz artış beklentilerini de artırdı.

Kuveyt'te SE Price Endeksi, Abu Dhabi'de ADX General Endeksi ve Çin Şanghay Endeksi en az %0.5'er oranda yükseldi.

Societe General gelişen ülke kur stratejisti Jason Daw fon çıkışlarının Aralık ve Ocak'ta stabilize olduğunu söyledi. Bank of Nova Scotia'ya göre Fed'den faiz artış beklentisiyle dolar gelişen ülke paraları arasında yukarı yönlü trendini sürdürecek.