Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dolar/TL'deki rekorlar sonrası gözler Merkez Bankası'nda

Dolar/TL'deki rekorlar sonrası gözler Merkez Bankası'nda

Uzmanlar kurdaki soluksuz yükseliş karşısında Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanması gerektiğini belirtiyor

Giriş: 11 Ocak 2017, Çarşamba 11:15
Güncelleme: 11 Ocak 2017, Çarşamba 11:23

3.89 seviyesinin üzerine tırmanarak rekor tazeleyen dolar/TL'deki soluksuz yükseliş sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Genel kanı; kurdaki artışın sonlanmansı için Merkez Bankası'nın etkili bir adım atması gerektiği yönünde...

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali Bloomberght.com'a yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'nın faiz silahını göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurda sene başından beri görülen ve gittikçe ivmelenen artışın yüksek gelen Aralık enflasyonu ve risk priminde son dönemde politik ve jeopolitik gerilim nedeniyle ortaya çıkan yükselişin yansıması olduğunu belirten Kırali, "TCMB’nin global faizlerdeki artış ve dolardaki güçlenmeye rağmen Aralık ayını pas geçmiş olmasının gecikmeli yansımasını da tatilden dönen yabancı yatırımcıların etkisiyle kurda görüyoruz.

Spekülasyonun piyasaları esir aldığı durumlarda bir ülkenin parasını koruma görevi en başta merkez bankalarına düşüyor ve Merkez Bankamızın bunu yapabilecek kapasitesi var. Kuru sakinleştirmek ve daha fazla spekülasyonu önlemek için TCMB’nin TL’nin arkasında olduğuna dair net bir tavır alması ve faiz silahını göstermesi gerekiyor görüşündeyim. TCMB en azından faiz koridorunu genişleterek kurda volatiliteyi dizginlemeyi denemeli." ifadelerini kullandı.

Kırali, TL’nin düşüşü frenlenemezse kurdan geçişkenlik yoluyla yüksek enflasyon, düşük reel faiz, daha yüksek kur kısır döngüsüne girilmesinin ekonomiyi ve büyümeyi vurabilecek en önemli risk olduğunu belirtti.

"KURDAKİ ATEŞİN SÖNMESİ İÇİN FAİZ ARTIŞI GEREKLİ"

İş Yatırım ekonomisti Muammet Kömürcüoğlu "Merkez Bankası'nın dünkü açıklaması önemliydi. Atılan adımların sınırlı etkisi olsa da Merkez Bankası bir nevi sözlü müdahalede bulundu. Önümüzdeki dönem adım atılabilir sinyali var...MB'nin kurun ateşini söndürmek için beklentinin üstünde faiz artışına gitmesi gerekiyor. Böyle birşey olursa ve Fitch'in kararını da atlatırsak Şubat ayı itibariyle kurdaki ateşin söndüğünü göreceğiz" yorumunu yaptı.

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan olağanüstü toplantı gibi beklentisi olmadığını söyledi. Kanlı "insanlarda Merkez Bankası kura dair önlemler almayacak endişesi oluşuyor. Kurdaki artışın tek bir çaresi vardır, o da faiz. Yani zorunlu karşılık oranları gibi dolaylı yöntemler işe yaramaz. Günün sonunda piyasaların beklentisini kalıcı olarak olumluya çevirmek istiyorsanız faiz silahını kullanmak zorundasınız" dedi.

"EKONOMİ YÖNETİMİ MB'NİN BAĞIMSIZLIĞINA DAİR MESAJ VERMELİ"

Meksa Yatırım Figen Özavcı Gümülcineli Bloomberg HT'ye ekonomi yönetiminin MB bağımsız olduğuna dair mesaj vermesi gerektiğini belirtti.

Özavcı "Yılbaşından bu yana TL'de değer kaybı var. Anayasa görüşmeleri, OHAL süreci, güvenlik riskleri, Fitch beklentisi gibi değer kaybını açıklayacak türlü olaylar var. Fakat son 1 haftadır hacimsiz seanslarda kur manipülatörlerinin ataklarıyla karşılaşıyoruz. Merkez ZK'larda indirim yaptı ancak malesef yurtdışına verilen sinyalde MB'nin sanki eli kolu bağlı açıklamalarının yer aldığını görüyoruz.

Ekonomi yönetimi tek bir ağızdan Merkez Bankası'nın bağımsız olduğu mesajını vermeli. Ve bu söylem kuvvetle dillendirilmeli ki seans öncesinde piyasayı panikleten hareketler yaşanmasın. Aksi taktirde bu atakları görme olasılığımız fazlalaşacaktır" yorumunu yaptı.

"FAİZ ARTIŞINA GİTMEK ZORUNDA KALACAK"

MB'nin kurdaki hareketlere ani tepki vermek istemediğini ve olağanüstü toplantı olmayacağını belirten Kanlı, "Ben MB'nin 24 Ocak'ı bekleyeceğini düşünüyorum. Kurdaki bu satış baskısı devam ederse de faiz artışına gitmek zorunda kalacağını düşünüyorum" dedi.

"ETKİLİ BİR ADIM ATMALI"

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy kurdaki yükseliş karşısında MB'nin etkili bir adım atması gerektiğine dikkat çekti. Aksoy konuya dair, "Lirada değer kaybını durdurmak için artık Merkez Bankası’ndan daha etkili bir adım gelmesinin gerekliliği artık çok açık.

Merkez Bankası’nın net döviz rezervleri 35 milyar USD gibi sınırlı bir seviyede olsa da döviz satım ihalelerinin başlaması ya da gün için oynaklığın yüksek seyretmesi durumunda dövize doğrudan müdahale gelebilir." değerlendirmesini yaptı.