Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in 12 bölgesinden aldığı verilere dayanarak hazırladığı Bej Kitap raporuna göre, işgücü piyasasının "sıkı veya sıkılaşmakta" olduğu ve işe alımların "hafif ve mütevazi" aralığında olduğu bildirildi. Fed'in raporunda, çoğu bölge ABD işgücü piyasasının 2017 yılında daha da sıkılaşacağı görüşünde. Bunun yanı sıra raporda, sıkı işgücü piyasasına bağlı olarak çoğu bölgede maaşların "mütevazi" bir şekilde arttığı kaydedildi. 

Fed'in Çarşamba günü yayınladığı raporunda, birkaç bölge 2017 yılında mütevazi fiyat artışlarının daha çok gerçekleşeceği beklentisinde.  

12 bölgeden gelen veri sonucu açıklanan raporda, ABD ekonomisinin, sıkılaşan işgünü piyasasının maaşlara ve fiyatlara yaptığı yukarı yönlü geniş destek ile birlikte Kasım ayının sonlarından başlayarak 2016 yılının sonlarına doğru genişlemeye devam ettiği bildirildi. Bej kitapta ayrıca, şirketlerin ve endüstrilerin 2017 yılı ekonomik büyümesi konusunda iyimser olduğu kaydedildi. 

Washington'da Çarşamba günü açıklanan raporda, bölgelerin kalifiye pozisyonlarda çalışacak işçi bulmakta yaygın sıkıntılar yaşadığı belirtildi. Bölgelerden birkaçı ise daha az kalifiye pozisyonlar için de aynı sıkıntıyı yaşadığını belirtti. Çoğu bölge, maaş baskısının arttığını kaydetti. 

Raporda, ABD Merkez Bankası'nın para politikasında genişlemeye devam etmesi için ekonomik görünümün yeterince sağlıklı olması gerekliliğinin altı çizildi. Fed yetkilileri, 14 Kasım'da faiz oranı göstergesini çeyrek puan artırarak 0.5 - 0.75 aralığına çekmişti. Yetkililer ayrıca, 2017 yılı içerisinde bekledikleri faiz artışı sayısını da 2'den 3'e yükseltmişti. 

Trump yönetiminin uygulayacağı mali politikaya dair belirsizlik, Fed'in ekonomi görünümünü de bulanıklaştırıyor.