Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar/TL Fed Başkanı Janet Yellen'ın dünkü konuşması sonrası doların küresel bazda değer kazanmasıyla yükseldi.

Fed Başkanı Janet Yellen dünkü konuşmasında ekonominin tam istihdama yaklaşması ve enflasyonun %2 olan hedeflerine ilerlemeleri nedeniyle faizleri kademeli artırmanın 'anlamlı' olacağını söyledi. Açıklama, dolar için pozitif olurken Asya seansında dolar/TL 3.84'ün üzerini gördü.

Bugün erken saatlerde 3.80 seviyelerinden işlem gören dolar/TL 3.8429'a kadar yükseldi. Türk Lirası gelişen piyasa para birimleri arasında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolardaki yükseliş, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin gerekirse parasal genişlemenin süresinin uzatılabileceğini söylemesinin ardından doların euro karşısıdna güç kazanması ve beklenenden iyi çıkan ABD ekonomik verilerinden destek aldı.

Fitch bugün yaptığı değerlendirmede Türkiye ekonomisindeki risklere dikkat çekti.





Merkez Bankası'nın kurdaki dalgalanmaları önlemek için yeni bir müdahale aracı olarak değerlendirilen Döviz takas piyasasını (swap) devreye soktu. Merkez Bankası, son dönemdeki hamleleri ile likiditeyi sıkılaştırarak TL'nin maliyetini artırıp, spekülatif döviz talebinin önüne geçmeyi hedefliyor.



AVRUPA MERKEZ BANKASI KARARI

Avrupa Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Aralık ayında faiz oranlarını değiştirmeyen, Nisan'dan sonra 80 milyar euro olan varlık alım programını 60 milyar euroya indireceğini açıklayan bankanın bugün herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Yurtiçinde piyasaları etkileyecek bir veri akışı bulunmuyor, anayasa değişikliğine dair gelişmeler piyasaların radarında olacak. TCMB'nin bundan sonraki olası hamleleri de takip edilecek.