Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisi 2016 yılının son çeyreğinde son iki yılda ilk kez hızlandı ve bu durum ekonomik istikrarı güçlendirerek, ülke liderlerine, nötr politikaya geçmede e Donald Trump' karşı potansiyel ticaret gerilimlerine hazırlanma konusunda güç verdi.

Gayrı safi yurtiçi hasıla geçen yılın dördüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre ekonominin söz konusu dönemde yüzde 6.7 genişlemesi bekleniyordu. 2016 yılının tamamı için ise büyüme yüzde 6.7 ile 1990'dan bu yana en yavaş düzeyde gerçekleşti. Ancak bu oran halen resmi büyüme hedef aralığı olan yüzde 6.5 ile yüzde 7'nin orta noktasında.

Çin, geçen yılı oldukça volatil bir başlangıç yaptıktan sonra, beklenenden daha iyi bir performans göstererek yıl bounca güçlendi. İmalat sanayindeki sıçrama ve deflasyonun kontrol altına alınması ile birlikte, merkez bankası, iki yıllık gevşeme döneminde varlık balonlarının oluşmasına neden olan borç yükünü hafifletmekiçin nötr politikaya dönüyor.

Bugün açıklanan diğer verilere göre, perakende satışlar Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 10.9 arttı. Beklenti bu verinin yüzde 10.7 artması yönündeydi.

Sanayi üretimi Aralık ayında yıllık bazda yüzde 6.0 yükseldi. Bu verinin yüzde 6.1 artması bekleniyordu.

Kırsal alanlar hariç sabit sermaye yatırımları tüm yıl için yüzde 8.1 arttı.