Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Societe Generale SA'ya göre Türkiye ve Meksika yabancı para cinsinden tahvilleri, siyasi gelişmeler nedeniyle gelişen piyasalar arasında en ucuzu. Buna karşın kurum, bu ülke tahvillerinin yeteri kadar ucuz olmadığını düşünüyor.

Türkiye ve Meksika'nın dolar cinsinden hazine tahvilleri, siyasi alandaki gelişmeler ve Donald Trump kaynaklı endişeler nedeniyle lira ve pesonun önemli paralar arasında en kötü performans göstermesiyle, 2017 yılında gelişen piyasaların gerisinde kaldı. SocGen'e göre Türkiye ve Meksika tahvilleri benzerlerine göre ucuz olmasına rağmen risklerin büyüklüğü nedeniyle cazip olmaktan uzak.

Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın yürütmeye ilişkin yetkilerinin artırılması ve Başbakanlığın kaldırılmasına ilişkin refranduma gidilecek. Meksika'da ise Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'yu destekleyenlerin oranı, artan petrol fiyatlarının ardından gelen geniş çaplı protestoların ve Trump kaynaklı endişelerin etkisiyle yüzde 12'ye geriledi. Her iki ülkede de politika yapıcılar, para birimlerini destekleme konusunda zorlanıyorlar.

Londra'da SocGen tahvil stratejisti Regis Chatellier, “Türkiye'de piyasalar ciddi bir not indirimini halihazırda fiyatlıyor ve ve muhtelen tek bir kademe olmayacak. Meksika için ise bu yıl en az bir not indirimi yüksek ihtimal” dedi.

Moody's Investors Service Eylül ayında Türkiye tahvillerinin notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir altı olan Ba1'e indirmişti. Kurum, not indirimine gerekçe olarak dış finansmana bağlı risklere, yavaşlayan ekonomik büyümeye dikkat çekmişti.

Meksika'da ise üç kredi derecelendirme kuruluşu ülkenin görünümünü geçtiğimiz yıl “negatif”e çevirdi. Moody's Meksika'ya verdiği ülke notu en yüksek yedinci seviye olan A3 iken, 19 Ocak'ta basın ile yaptığı bir toplantıda Trump kaynaklı olumsuz etkiyi tahmin etmek için henüz çok erken olduğu belirtti.

Chatellier, “Çok dikkatli olacağım. Özellikle Trump'ın Meksika'yı hedef almasına dair daha fazla gürültü olacak” dedi.

Bloomberg News