Yunanistan 2 yıllık tahvil faizi yüzde 10'a yaklaştı
-
Yunanistan 2 yıllık tahvil faizi IMF ve AB arasındaki anlaşmazlık ile yüzde 10'a yaklaştı
Yunanistan'ın 2 yıl vadeli tahvil faizleri, ülkenin mali hedefleri konusunda kreditörlerin tartışma yaşaması sonucu kurtarma programınının bir sonraki gözden geçirmesinin tamamlanmasında sürenin aşılabileceğine yönelik endişelerin artmasıyla yüzde 10'u aştı.
2019 vadeli Yunanistan tahvil faizleri Atina saatiyle 13:28'de 79 baz puan yükselerek yüzde 9.72'ye ulaştı. Bu aynı zamanda Eylül ayından bu yana en yüksek seviye oldu. Nisan 2014'te ihraç edilen bu tahviller Yunanistan'ın piyasalara geri dönüşünü temsil eder nitelikteydi.
IMF Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın euro bölgesi kreditörleri tarafından belirlenen bütçe fazlası hedeflerini tutturamayacağını söylemişti. Bloomberg News'a konuşan ve ismini açıklamayan bir AB yetkilisine göre, IMF'in varsayımları gerçeğe dayalı değil ve Yunanistan'ın mali yapısındaki reformları hesaba katmıyor.
Mizuho International faiz stratejisti Antoine Bouvet, "Her şey kreditörlerle görüşmelere dayalı ki bu görüşmelerin yatırımcılar açısından fiyatlanması genellikle oldukça zor oluyor. Bazı yatırımcıların bu piyasaya tekrar yatırım yapmadan önce belirsizliğin çözülmesini tercih ettiğini düşünmek mümkün" dedi.
Yunanistan'ın 86 milyar euroluk kurtarma programında 2. gözden geçirmenin tamamlanmasına yönelik kreditörlerle görüşmeler, euro bölgesi ve IMF'nin ekonomi, hedefler ve borç sürdürülebilirliğine dair beklentilerinde belirgin farklılıklar bulunması sebebiyle durdu. 20 Şubat'ta Brüksel'de gerçekleşecek toplantıda kreditölerin kendi aralarında anlaşması gerekiyor. Aksi takdirde 15 Mart'ta Hollanda'da gerçekleşecek seçimlerin ardından bir anlaşma sağlanması daha zor görünüyor.
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos Salı günü Atina'da gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistan'ın ancak toplumsal olarak sürdürülebilir önlemleri kabul edeceği ve Yunanistan tahvillerinin AMB'nin parasal genişleme programına dail edilmesini istediğini söyledi. Tzanakopoulos, IMF'nin gereksiz gecikmelere neden olduğunu ve önümüzdeki günlerde hükümetin iki taraf arasındaki farklılıkların çözümü için köprü görevi görmek üzere girişimde bulunacağını söyledi.
Yunanistan'ın, 2014 yılında yüzde 4 faize sahip olan 2019 vadeli tahvil getirileri, Yunanistan'da başarısız sonuçlanan müzakerelerin Yunanistan'ın AB'deki pozisyonunu tehdit etmesiyle 2015 yılında yüzde 37'ye kadar tırmanmıştı.