Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

GE ve Çalık Enerji arasında, Yemen'in elektrik altyapısını desteklemeye dönük projede yer almak üzere anlaşma imzalandığı belirtildi.

GE'den yapılan açıklamada, şirketin Power Electricity Corporation'a ait Al Hiswa Enerji Santrali için 2 adet mobil enerji santrali olarak bilinen "gelişmiş gaz türbini jeneratörü" sağlayacağı, Çalık Enerji'nin de söz konusu santralleri işleteceği bildirildi.

Aden'in elektrik ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanmasına destek verecek santrallerin 60 megavata kadar elektrik üretebileceği ifade edildi.

Gaz türbinlerinin GE'nin Macaristan'da bulunan tesisinden gönderileceği ve kısa sürede kurularak yaz aylarından önce elektrik sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada projeyi, Katar Kalkınma Fonunun finanse ettiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen GE Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Gaz Enerji Sistemleri Satışından Sorumlu Başkan ve Üst Yöneticisi Ghassan Barghout, gelişmiş gaz türbini jeneratörleri sunmaya yönelik bu anlaşmanın, uzak ve zorlu bölgelerde bile 4-5 ay içinde güvenilir enerji sağlama yetkinliklerini gösterdiğini belirtti.

Barghout, "Lojistik anlamda büyük güçlüklere rağmen ciddi bir dalgalanma döneminin ardından Yemen'in elektrik altyapısını geliştirmeyi desteklemek üzere bölgesel paydaşlarla birlikte çalışarak vatandaşların refahını yükseltmek için faaliyet gösteriyoruz. İleride ülkenin elektrik altyapısını kalkındırmaya yardımcı olacak projeleri hayata geçirmeyi heyecanla bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Çalık Enerji CIS Projeler ve Teklif Koordinatörü Özgür Sarıkaya da Al Hiswa Enerji Santralinin artan enerji ihtiyacı karşılamak açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Tesisin GE'nin gelişmiş aeroderivetif gaz türbini jeneratörlerini kullanacak şekilde genişletilmesiyle hızlı ve istikrarlı bir şekilde enerji sağlayabileceğiz. Bu türbinler, kesintisiz enerji üretimi açısından kritik önem taşıyan yakıt esnekliği sağlayarak verimliliklerini kanıtlamış bulunuyor."

- Orta Doğu ve Kuzey Afrika iş birliği

Açıklamada ayrıca, GE ve Çalık Enerji'nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya 2 bin 500 megavatın üzerinde elektrik sağlamak üzere de iş birliği yaptıkları ve Irak'tan Libya'ya kadar çeşitli projeleri hayata geçirdikleri belirtildi.

AA