Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kore Merkez Bankası, ihracat ve enflasyondaki iyileşmelerin iç güveni sarsan siyasi skandala ilişkin endişeleri dengelemesi ile birlikte, üst üste sekizinci toplantı da politika faizini değiştirmedi.

Banka, bugünkü toplantısında, gösterge yedi gün vadeli repo faizini rekor düşük seviye olan yüzde 1.25'te tuttu. Bloomberg'in anketine katılan 22 ekonomistin biri hariç tümü bu kararı doğru tahmin etti. Bir katılımcı faizin yüzde 1'e düşürülmesini bekliyordu.

Singapur'da DBS Group Holdings ekonomisti Ma Tieying, karar öncesi yaptığı değerlendirmede, "Kısa vadede faiz indirimleri ihtimali artan bir şekilde düşük görünüyor," dedi ve "Ekonomi, ihracat talebinden dolayı, tabanı gördüğüne ilişkin işaretler gnderiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomi iyiye gidiyor gibi görünüyor, ancak Devlet Başkanı Park Geun-hye'yi kuşatan siyasi yolsuzlık skandalı, ülkenin en büyük iş imparatorluğu Samsung'a sıçramış durumda. Park'ın geleceğinin halen belirsiz olması ile birlikte, ülke yönetiminde iktidar boşluğu var ve Tüketici Güveni sekiz yılın en düşük seviyesine indi.

Politika yapıcıların bunu bir ekonomik toparlanma olarak adlandırmaktan henüz kaçınmalarına karşın, ihracat Şubat ayında dördüncü ay üst üste artış gösterirken, enflasyon geçen ay 2012'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.