Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:28'de güncellendi)

 

ABD hisseleri, rekor zirvelerine yakın bir seviyede dalgalanırken dolar ve Hazine tahvilleri, yatırımcılar Donald Trump'ın mali harcama politikasına dair vereceği detayları beklerken geriledi. Avrupa'da ise piyasalara politika hakim olmakla birlikte, sterlin değer kaybederken Fransa tahvilleri kazanç elde etti.

Dow  Jones Endeksi, 1992'den bu yana olan en uzun yükselişini sürdürürken 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, dört gün içerisinde ilk kez yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatırımcılar Trump'ın Salı günü yapacağı ilk bütçe harcamaları açıklamasını beklerken yüzde 0.1 düşüş sergiledi.

Fransa, Hollanda ve Almanya'da bu yıl yapğılacak seçimlerin popülist söylemleri artırması ve Trump'ın politikalarına ilişkin belirsizliklerle birlikte, yatırımcılar, siyasetçiler ve merkez bankası yetkililerinden gelen her açıklmayı dikkatle izliyor. Piyasada dikkatler Trump'ın Salı günü Kongre'de yapacağı konuşmaya çevrildi. Bu konuşmada, Başkan'ın harcamalar ve vergi planları ile ilgili detay vermesi bekleniyor.

Londra'da Rabobank Döviz stratejisti Piotr Matys, "Piyasaların, Trump yönetiminin riskli varlıklar dahil güçlü hisse senedi kazançlarında yansımasını bulan yüksek beklentileri karşılayamaması durumunda, sert bir gerçeğe uygunluk testi ile karşılaşabileceği endişesini taşıyoruz," dedi ve "Piyasalar, bardağın dolu tarafına bakarak olumsuzlukları yeterince fiyatlamamamalarından dolayı, bize çok iyimsermiş gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasaların bu hafta dikkatlerini çeken olaylar şöyle;

*Trump'ın 28 Şubat'ta Kongre ortak oturumunda yapacağı konuşmada, vergi ve sağlık reformları ve altyapı harcamalarına ilişkin planlarından bahsetmesi bekleniyor.

*Yatırımcılar ayrıca aralarında haftanın sonunda Chicago'da Başkan Janet Yellen'ınki de olmak üzere bir dizi Fed yetkilisinin konuşmalarını da izleyecek.

*İngiltere hükümeti, May'in endişe duyduğu Brexit yasa taslağında yapılabilecek olası değişikliklerin reddedilmesi için Parlamento tartışmalarına zaman ayıracak. 

*Bu hafta açıklanacak olan veriler arasında, ABD kişisel gelir ve harcamlar yer alıyor. Hindistan ve Avustralya dördüncü çeyrek GSYİH verilerini açıklayacak. Çin'deki PMI verilerinin büyümenin sürdüğünü göstermesi bekleniyor. Japonya'da ise fabrika üretimi, konut başlangıçları ve sermaye harcamaları verileri var.

Piyasalar

*S&P 500 Endeksi, beşinci haftalık kazançlarını tamamlamasının ardından New York saatiyle 10:01'de yüzde 0.1 düşerek 2,366.18'e indi. Dow Jones, 5.27 puan azalarak 12 gün içerisinde ilk düşüşüne yöneldi.

*S&P 500 içerisindeki 11 endüstri grubun 7'si düşüş sergiledi. Kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünü hisseleri kayıpların başını çekti. Enerji üreticileri yükseldi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.4 gerileyerek Cuma günkü kayıplarını genişletti.

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak New York saatiyle 09:31'de 1.2424 dolardan işlem gördü.

*Euro, bölgede ekonomik güvenin 2011'den bu yana olan en yüksek seviyesine geldiğini gösteren rapora bağlı olarak dolar karşısında yüzde 0.2 kazanç elde etti ve 1.0586'ya çıktı.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi. Gösterge, geçtiğimiz hafta sergilediği yüzde 0.4'lük düşüşle üç hafta içerisinde ilk kez gerilemişti.

*10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, 2 baz puan artarak yüzde 2.33'e çıktı ve üç günlük kayıplarını sildi.

(18:28'de güncellendi)