Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, ABD'nin güçlü dolar ile devam edeceğini düşünmediğini söyledi.

NTV'ye konuşan Ertem, doların gelişen ülke ekonomileri üzerindeki etkisinin "minimal" olacağını belirtti.

Ertem, "Fed'in Mart ayındaki kararının Merkez Bankası'nı etkileceğini düşünmüyorum" dedi ve TCMB'nin toplantısının Fed toplantısından bir gün sonra olmasının bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

EMerkez Bankası'nın faizle tepki vermesinin son seçeneklerden biri olduğunu söyleyen Ertem, enflasyon konusunda referandum sonrasının beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Ertem, "Merkez Bankası'nın tahvil alımları sterilizasyon için çok iyi bir yol" dedi ve Merkez Bankası'nın tahvil alımları yoluyla "teknik sterilizasyonda" olduğunu belirtti. Ertem "Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını çok iyi bir sterilizasyon politikası olarak değerlendiriyorum.

MB uzun vadeli tahvilleri talep ediyor, MB buradaki getiri eğirisini biraz daha mukul hale getirmeye ve uzun vadeli faiz oranlarının yüksekliği karşısında bunları ksıa vadeli faizlerle yakınlaştırmak doğrultusunda adım atıyor. Yani getiri eğrisi konusunda Merkez Bankası bir düzeltme yapıyor. 2. si piyasaya para veriyor, bununla finansal tarafta istikrar sağlamaya çalışoyor hem de enflasyon beklentilerini daha makul hale getirmeye çalışıyor, enflasyona yol açmayacak para veriyor. Bu likidite, enflasyona yol açmayacak şekilde kredi garanti fonu gibi araçlarla ihracatçıya, küçük esnafa gidiyor..Tüm bu piyasaya çıkan paralar enflasyona yola açmayacak, istihdamı yukarı çıkaracak yaklaşımlardır" değerlendirmesini yaptı. 

Ertem, Kredi Garanti Fonu yoluyla kullanıdırılan kredi miktarının 20 milyar liraya ulaştığını kaydetti.