Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel elektrik piyasasında işlem hacmi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 azalarak 192,3 milyar dolar oldu.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young (EY), "Enerji Sektörü İşlem ve Trendleri 2016 Değerlendirmesi ve 2017 Görünümü Raporu"nu yayımladı.

Buna göre, elektrikte 2015'te 200 milyar dolar olan işlem hacmi, geçen yıl yüzde 4 azalışla 192,3 milyar dolara geriledi.

ABD'de elektrik piyasası 2016 işlem hacmi, 99 milyar dolarla son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Toplam işlem hacminin büyük bölümü, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşti.

Geçen yıl Avrupa elektrik piyasasında toplam işlem hacmi 51 milyar dolar oldu. Depolama, akıllı ölçüm ve elektrikli taşıt şarj istasyonları gibi yeni enerji teknolojilerinde ise 899 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşıldı.

Asya-Pasifik bölgesinde elektrik piyasası işlemleri 2016'da 23 milyar doları gördü. Bu miktarın yüzde 55'ini (12,7 milyar dolar) iletim ve dağıtım varlık işlemleri oluşturdu.

- Asya Pasifik ve Afrika piyasaları cazibesini koruyor

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Enerji Sektörü Grup Başkanı Erkan Baykuş, yatırımcıların, düşük seyreden toptan elektrik fiyatlarının etkisi ve gelişmiş pazarlardaki arz fazlası nedeniyle zorlandıklarını belirtti.

Özellikle Avrupa piyasasında üretim varlıklarındaki değer düşüşlerinin sürdüğüne dikkati çeken Baykuş, şunları kaydetti:

"Yatırımcı ilgisi daha çok yeni enerji teknolojileri ve iletim-dağıtım varlıklarıyla istikrarlı gelir sağlayan satın alma garantili regülasyona tabi varlıklara kayıyor. Hala üretim açığı olan Asya Pasifik ve Afrika piyasaları üreticiler için cazibesini koruyor. Enerjide geleceğin, yeni enerji teknolojileri ve elektrikli araç şarj istasyonları ve depolama tarafında olacağı görünüyor. Avrupa'da ciddi bir arz fazlası var. Son beş yılda toptan elektrik fiyatları neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Büyük global yatırımcılar, özellikle konvansiyonel üretimden çekilerek, yenilenebilir enerji, enerji teknolojileri ve iletim-dağıtım tarafında daha aktif olmaya çalışıyor. Global yatırımcıların kısa vadede Avrupa'da elektrik üretimine ilgisinin artmasını beklemek gerçekçi olmayacak. İlgi, Asya-Pasifik ve gelişmekte olan piyasalara yoğunlaşacak. 2017 ve sonrasında Avrupa ve Amerika’dan yatırımcıların bölgeye ilgisinin artarak sürmesini bekliyoruz."

AA