Özlü: Antarktika'ya üs kuracağız, orada kalacağız
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Antraktika'ya üs kuracağız, bilimsel araştırmalar yapacağız. Sürekli orada kalacağız" dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'ya üs kurmak amacıyla 9 kişiden oluşan bir araştırma grubu gönderdiklerini ve söz konusu üssün 2018'de kurulmasını öngördüklerini belirterek, "Biz buraya üs kuracağız, bilimsel araştırmalar yapacağız. Sürekli orada kalacağız. Biz de oradayız, bir bakıma orada hak iddia ediyoruz." dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Özlü, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Özlü, Antarktika'da mevsimlerin Türkiye'ye göre farklılık gösterdiğini ifade ederek, kıtada yaz mevsiminin 15 Kasım'da başlayıp 15 Mart'a kadar devam ettiğine dikkati çekti. Yaz mevsiminin sonuna doğru Antarktika'ya 9 kişiden oluşan araştırma grubu gönderdiklerini anlatan Özlü, öncelikli amaçlarının kıtanın neresinde üs kurulabileceğine ilişkin fizibilite etüdü yapmak olduğunu söyledi.
Gönderdikleri heyetten Antarktika'ya ilişkin bilgilerin gelmeye başladığını belirten Özlü, kıtadan gelen fotoğrafı paylaştı.
Antarktika ile ilgili anlaşmanın Meclis'ten geçtiğini aktaran Özlü, "Türkiye, Antarktika'nın sadece bilimsel amaçlarla kullanılmasını öngören anlaşmaya taraf oldu, onayladı. Dolayısıyla biz danışman olmayan ülke statüsünden, danışman ülke statüsüne geçiyoruz. Yaklaşık 53 ülke var. Hiç ummadığımız ülkeler orada üs kurmuşlar. Türkiye'nin de Antarktika'da üssü olacak." diye konuştu.
Dünyanın temiz içme suyu kaynaklarının önemli bir kısımının Antarktika'da bulunduğuna işaret eden Özlü, "Biz de Türkiye olarak, madem ki küresel bir oyuncu olmak istiyoruz, Antarktika'da bizim de üssümüz olacak. Biz de orada bilimsel çalışmalar yapacağız. Bunu Bakanlığımız şu anda koordine ediyor. Aslında bize bu görev Cumhurbaşkanlığımızdan verildi. Onlar, daha önce çalışmışlar. Bunu uygulamakla ilgili faaliyetleri üniversitelerimizle birlikte çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Söz konusu heyetin çalışma takvimine ilişkin bilgi veren Özlü, "Heyet 1 ay kalıp dönecek. Çünkü kış geliyor. Eksi 80 dereceye kadar soğuk olan bir yer düşünün... Hatta üs kuran ülkeler 1 sene sonra gittiklerinde, karlarla kaplı olduğu için nereye üs kurduklarını bulmakta zorlandıklarını ifade ediliyor. Bir fizibilite raporu çıkarılacak. Oraya kuracağımız yapılar, binalar Türkiye'de yapılacak, gemiyle gönderilecek. Onun boyutları ne olacak, ne kadarlık bir alanda çalışacağız etüt olarak çıkarılacak. Geminin buz kıran özelliği olması lazım. Envanterimizde bu özelliğe sahip gemiler yok. Belki bir yeni gemi yapacağız veya kiralayacağız." şeklinde konuştu.
Kıtadaki üssün 2018'de kurulmasının planlandığına işaret eden Özlü, "Türkiye büyük bir ülke. Biz, dünyada ilk 20 büyük ülke arasındayız. Türkiye, sadece içinde kapalı küçük bir ülke değil." dedi.
Antarktika Kıtasının varlığına ilişkin Piri Reis'in haritasında bazı işaretler olduğunu vurgulayan Özlü, "Biz bu haritayı yeni baştan yaptırdık, bunu Antarktika'da hak iddia eden ülkelerin, kanıt olarak sundukları bir müze var. O müzeye haritamızı gönderdik. 'Bizim de Piri Reis zamanında haritayı yaparken böyle bir kıta olduğuna işaret ediyor' diye bir belge olarak sunduk." diye konuştu.
Özlü, "Biz buraya üs kuracağız, bilimsel araştırmalar yapacağız. Sürekli orada kalacağız. Biz de oradayız, bir bakıma orada hak iddia ediyoruz." ifadesini kullandı.
AA