Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Guvernörü (yönetim kurulu üyesi) Jerome Powell, ABD merkez bankasının Mart ayındaki toplantısında, faiz artırımı için görüşlerin bir araya geldiğini söyledi ve faiz artırımının yakında yapılacağını işaret eden Fed yetkilileri korosuna katıldı.

Powell, Perşembe günü CNBC'ye verdiği mülakatta, "Çok uzun bir zaman sonra, hedeflerimize olukça yakın bir durumdayız," dedi ve "Mart ayında faiz artıtımı için görüşler bir araya geldi ve bu konunun masada olacağını düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Powell, halen bu yıl için üç faiz artırımını uygun olarak gördüğünü, ancak bu durumun, ekonomideki koşullar ile birlikte değişebileceğini belirtti. Powell'ın Perşembe günkü değerlendirmeleri, 22 Şubat'ta faizi "oldukça yakın bir zamanda" artırmanın uygun olduğunu söylediği konuşma dahil, son dönemde yaptığı yorumşara paralel ya da bunlardan hafifçe daha güçlüydü.

Fed'in politika belirleyen ortanı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 14-15 Mart'ta Washington'da toplanacak ve yattırımcılar bu toplantıda, New York Fed Başkanı William Dudley ve Fed Guvernörü Lael Brainard'ın bu hafta faizin yakında artırılmasına yönelik istekliliklerini göstermelerinin ardından faiz artırımı kararının alınmasını bekliyorlar.

Hızlnanan enflasyon,güçlü işgücü piyasası, ücretlerde yeni başlayan artışlar ve göreceli olarak olumlu uluslararası görünüm, Fed yetkililerine bu yıl faiz artırımlarının hızlandırılması için güven veriyor. Fed, Aralık ayındaki peojeksiyonlara göre, 2017 yılında üç faiz artırımı bekliyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, Fed, 2015 ve 2015'daki bierer faiz artırımı hızını aşmış olacak. FOMC yeni çeyrek dönem tahminini Mart ayında açıklayacak.