Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI ocak ayında 54,4 iken bu ay 56 puana yükseldi. Böylece Nisan 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gören endeks, daha önce yayımlanan öncü veriyi teyit etti.

Euro Bölgesi'nde şubat ayı nihai hizmet sektörü PMI da 53,7 puandan 55,5 puana yükseldi. Hizmet sektörü PMI öncü veride 55,6 puan olarak açıklanmıştı.

Almanya'da ise şubat ayı nihai bileşik PMI 54,8 puandan 56,1 puana ve hizmet sektörü PMI da 53,4 puandan 54,4 puana çıktı.

- İlk çeyrekte yüzde 0,6'lık büyüme sinyali

IHS Markit Economics Baş Ekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, şubat ayında dört büyük üye ülkenin hepsinde büyümenin hızlanmasının, giderek sürdürülebilir ve sağlam görünümlü bir yükseliş olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Fransa ve Almanya’da ilk çeyrekte yüzde 0,6’lık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı beklediklerini aktaran Williamson, “İspanya ise en az 0,7'lik bir genişleme sağlayacak gibi görünüyor. İtalya geride kalıyor ancak yine de bir yıldan uzun bir süredir en iyi büyümesini sergiliyor ve GSYİH'nin ilk çeyrekte yüzde 0,4 artması bekleniyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Nihai PMI verisinin Euro Bölgesi’nde ise yüzde 0,6’lık büyüme sinyali verdiğini belirten Williamson, “Geniş tabanlı gelişme, Euro Bölgesi PMI verisini ilk çeyrekte yüzde 0,6'lık GSYH büyümesiyle tutarlı bir bölgeye itti. İşgücü piyasası da yaklaşık son on yılın en hızlı istihdam oluşturulmasıyla artmaya başlıyor.” ifadelerini kullandı.

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.