Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi aylık bazda aralık ve ocaktaki yükselişini şubatta da devam ettirerek, Nisan 2016'dan bu yana ilk defa üç ay üst üste değer kazandı.

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinden sonra küresel pay piyasalarında yaşanan yükselişlere paralel değer kazanan BIST 100 endeksi, yükselişini şubat ayında da devam ettirdi. Şubat ayını yüzde 1,37 değer kazancıyla 87.478,33 puandan tamamlayan endeks, 2016 yılının şubat, mart ve nisan aylarındaki yükselişinden bu yana ilk kez üç ay üste üste değer kazanmış oldu.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, endeksin şubat ayı boyunca 6 Şubatta gördüğü 89.537 seviyesinin üzerine çıkamadığını hatırlatarak, "Yılbaşından bu yana endeksteki yükseliş yaklaşık yüzde 14'ü bulurken, bu hesabı aralık ayı başından yaptığımızda yüzde 22'lik bir ralli ile karşılaşıyoruz." dedi.

Yaşanan bu hızlı çıkış sonrası Şubat ayının son haftasında endekste bir soluklanma gözlediklerini ifade eden Turşucu, aynı dönemde dolar kurunda da güçlü bir geri çekilme olduğunu ve bunun da endeksteki yükselişi desteklediğini kaydetti.

- "Referandum yurt içinde en önemli gündem maddesi"

Turşucu, yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana hisse senedi alımlarının 1 milyar doları bulduğunu belirterek, "Geçen hafta endeks 89.000-90.000 bandına yerleşirken, dolar kurunun ise geri çekilmesine ara verdiğini ve yönünü yukarı çevirdiğini izliyoruz. Endekste kar satışları ile olası geri çekilme 87.000 seviyesinin altına doğru devam ederse satış baskısı güçlenebilir ve 83.000 seviyeleri gündeme gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu seviyelerin yeniden orta vadeli alım için fırsat olabileceğini ifade eden Turşucu, endeksin 89.000 seviyesi üzerine kalıcılık sağlaması durumunda ise 91.800 ve ardından da 93.400 zirvesini görme olasılığının artacağını kaydetti.

Turşucu, yurt içinde referandum süreci ve sonuçlarının piyasalar üzerinde etkili olabilecek en önemli gündem maddesi olduğunu vurgulayarak, enflasyondaki seyir ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Banksının (TCMB) buna vereceği reaksiyonların endeks üzerinde etkili olacağını belirtti.

Yurt dışında ise Trump'ın vergi kararlarının beklendiğinin altını çizen Turşucu, kararların ardından ise ABD Merkez Bankasının (Fed) alacağı aksiyon ve faiz artırımlarının hızının global piyasalar için belirleyici olacağını söyledi.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da aralık ve ocak ayındaki sert yükselişler ile şubat ayı başındaki yükselişin ardından BIST 100'ün son dört haftadır ana hatlarıyla 87.000-90.000 bandında hareket ettiğini ifade etti.

-"Ana yönü Trump'ın uygulamaları ve Fed'in faiz artış takvimi belirleyecek"

Kısa sayılabilecek bir sürede yüzde 20'ye yakın getiri sağlayan endekste, şubat ayının sonundaki sıkışmayı bir konsolidasyon süreci olarak değerlendiren Doğan, bu tür sert yükseliş ve düşüşler sonrası oluşan bu konsolidasyon kanalları, yön konusunda yüzde 100 bir bilgi vermese de sonrasında oluşan hareketin genellikle sert olduğuna dikkati çekti.

Doğan, temel açıdan değerlendirildiğinde endeksin yüzde 20'lik yükseliş sonrasında, hisse hedef değerlerine göre getiri potansiyelinin azaldığını düşündüklerini ifade etti.

Bu nedenle portföylerin orta ve uzun vadeli alım iştahının azalabileceğini belirten Doğan şunları kaydetti:

"Endeksin konsolidasyon kanalındaki fiyatları sindirerek yeni bir güçlü yükseliş hareketi başlatma ihtimalini düşük görüyoruz. Buna karşın Borsa İstanbul dahil birçok ülke borsasında ana yönü ABD'de Trump'ın uygulayacağı mali politikaların ve Fed'in yaklaşan faiz artışı takvimi ile ilgili gelişmelerin belirleyeceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede Trump'ın altyapı ve vergi politikaları ile ilgili açıklamaları ve Fed’in 14-15 Mart'taki toplantısı ön plana çıkacak. 16 Mart'ta ise TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını izliyor olacağız. Uzun süredir gündemi belirleme etkisi düşük olan Avrupa'da ise mart ayında Brexit süreci ön plana çıkabilir."

 AA